Kuva: Marjo Kemppainen

Kolumni: Kesä voi jättää yksin

3.7.19

Kesä on vaikeaa aikaa yksinäisyyttä kokeville, sanoo Marjo Kemppainen.


Teksti: Marjo Kemppainen .

Pitkän ja pimeän talven jälkeen Suomen kesä näyttää ylimaallisen kauniilta. Kirkas pohjoisen valo ja luonto, joka kylpee kasvi- ja kukkaloistossaan, huumaa ja hullaannuttaa.

Olemme juuri viettäneet juhannusta. Se on perinteisesti ollut suomalaisille tärkeä juhla niin hengellisen sisältönsä, kuin luontosuhteensa vuoksi.

Juhannukseen liittyy edelleenkin vahvasti myös privaatti perheiden, sukulaisten tai ystävien kanssa vietetty aika. Juhannukseen kuuluu usein mökkeilyä ja ruokailua yhdessä. Yhdessä vietetyt hetket vahvistavat niin elämäniloa kuin yhteenkuulumisen tunnetta.

Yhdysvaltalainen psykologi Abraham Maslow (1908–1970) julkaisi vuonna 1943 niin sanotun tarveteorian. Siinä hän asettaa yhdeksi ihmisen perustarpeeksi juuri yhteenkuulumisen tarpeen. Meillä on siis syvä tarve kuulua johonkin ja olla yhteydessä toisiin.

Kesä on vaikeaa aikaa monille kroonista yksinäisyyttä kokeville. Yksinäisyyden omakohtainen kokemus, hylätyksi tulemisen tunne ja sosiaalinen syrjäytyminen vahvistuvat usein juuri silloin, kun perheet ja ystäväryhmät kokoontuvat yhteen perinteisin menoin.

Kasvavan yksinäisten joukon tarpeisiin on onneksi havahduttu. Seurakunnat, kunnat, kaupunkien alueelliset yhteisöt ja yhdistykset pyrkivät järjestämään myös kesäisin niin sanottuja matalan kynnyksen tapahtumia.

Niissä on ajateltu juuri heitä, joilla ei itsellä ole kykyä tai mahdollisuuksia etsiä sosiaalisia kontakteja. Tällainen ihmisten palveleminen on mielestäni lähimmäisenrakkautta parhaimmillaan.

Siksi on luonnollista toivoa, että sellaisia tapahtumia, johon myös yksinäisen kesäkulkijan on helppo tulla, tulisi vielä paljon lisää.

 

Kirjoittaja on kasvatustieteiden ja draaman opettaja sekä oululainen kirkkovaltuutettu

Kesä on vaikeaa aikaa yksinäisyyttä kokeville.

 

Herättikö juttu ajatuksia? Anna palautetta.

 

Sinua saattaisi kiinnostaa:

Elintärkeitä ihmisiä: vapaaehtoiset

Kirkollisia kesäjuhlia on tarjolla ympäri maata

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Yleinen