Kuva: Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Pekka Asikainen
Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Pekka Asikainen

Pääkirjoitus: Hautausmaat muistuttavat elämän arvokkuudesta

17.7.19

Hautausmaat ovat varsinaisia tarina-aittoja. Pääkirjoituksessa yhtymäjohtaja Pekka Asikainen kehottaa varaamaan hautausmaakävelylle mukaan pientä evästä oraville.


Teksti: Pekka Asikainen . Kuvat: Sanna Krook .

Kesä on kauneimmillaan. Heinäkuussa hautausmaat – muistojen puutarhat – kukoistavat kesän vehmaudessaan. Itselläni muistuu mieleen lapsuuden kuvia hautausmaalta, kun isoäitini vieraili kanssani isoisän haudalla. Itse keskityin tuolloin ruokkimaan oravia, jotka ovat olennainen osa hautausmaan ympäristöä vielä tänäänkin.

Tutkimusten mukaan yksi tärkeimmistä kirkkoon kuulumisen syistä on se, että kirkko pitää yllä hautausmaita. Kotiseudullamme lähes 100 prosenttia hautaamisista toimitetaan kirkollisena hautaan siunaamisena. Tämä omalla tavallaan kertoo siitä, että ihmiset kokevat kristinuskon ylösnousemussanoman toivoa luovaksi, kun kaikki elämän puitteet katoavat ympäriltä.

Osallistuin kesän kynnyksellä hautausmaiden katselmukseen. Hautausmaat kertovat alueen historiasta ja kulttuurista kaiken. Etenkin vanhemmat hautausmaat kertovat paikallista tarinaa vuosisatojen ajoilta. Vahvan historialatauksen lisäksi hautausmailla on esteettinen näkökulma. Monet muistomerkit ovat taideteoksia.

Hautausmaat eivät muistutakaan kuolemasta, vaan elämästä.

 

Keskiajalta aina 1700-luvun lopulle saakka kuolleet haudattiin pääasiassa kirkkotarhaan. Moni merkkihenkilö sai leposijan kirkon lattian alta. Ruotsin valtakunnassa kirkkoon hautaaminen kiellettiin vuonna 1779. Tuntuu hieman koomiselta, että oululaiset vastustivat aikanaan Oulun hautausmaan perustamista sillä perusteella, että se sijaitsi kaukana kaupungin keskustasta.

Hautausmaita kutsutaan usein Jumalan puutarhoiksi. Kauneus pyrkii heijastamaan meille jotain Jumalan paratiisin todellisuudesta. Hautausmaat eivät muistutakaan kuolemasta, vaan elämästä. Suosittelen vierailemaan hautausmailla etenkin kesäisin. Oulun ja Oulujoen hautausmailla järjestetään elokuulle saakka opastettuja kierroksia. Lasten kanssa vieraillessa kannattaa varata evästä myös oraville.

Anna palautetta tekstistä täällä

Lue kirjoittajan muita tekstejä:

Pääkirjoitus: Lapsiperheköyhyys keskellämme

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä