Markku Korhonen ja diakoniatyöntekijä Riku-Matti Järvi tuntevat toisensa vuosien varrelta. Heinäkuun alussa nautittiin synttärikakkua.

Asunnoton mies herätti auttamisinnon

23.7.19

Sillan alla teltassa asuva oululainen Markku Korhonen pääsi nauttimaan syntymäpäiväkahveja ja sai lahjoituksena myös talvenkestävän makuupussin.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Markku Korhonen on kohdannut viime viikkoina hyviä asioita.

Korhonen on vakiokävijä Oulun seurakuntien eri puolilla kaupunkia tarjoamilla diakonian lounailla ja aamupaloilla.  Heinäkuun alussa Oulun tuomiokirkkoseurakunta tarjosi hänelle syntymäpäivän kunniaksi kakkukahvit – ensimmäiset moneen vuoteen.

Seuraavaksi tuntuikin tulevan jo aikainen joulu, sillä koditon Korhonen sai 23. heinäkuuta lahjoituksena kaksi pakkasen ulkona pitävää makuupussia. Toinen on hänelle itselleen, toinen ystävälle joka toisinaan yöpyy samassa teltassa.

Paremmista talviunista on kiittäminen Lassi Kuopusjärveä. Oululainen röntgenhoitaja havahtui Korhosen tilanteeseen nähtyään Ylen hänestä tekemän dokumentin.

Markku Korhosta voisikin alkaa pian kutsua valtakunnantason julkkikseksi. Päihdeongelmasta kärsivä Korhonen tuli suurelle yleisölle tutuksi viime vuonna kommentoidessaan valtakunnan medioille maata kuohuttanutta ihmisroska-keskustelua. Nyt Yle haastatteli häntä uudelleen, kysellen ihmisroska-kohun jälkitunnelmia.

Nähtyään televisiosta millaisissa olosuhteissa Korhonen elää, Kuopusjärvi päätti tarttua toimeen. Hän ei toimi missään järjestössä eikä taustalla ole mitään erityistä aatetta, uskoa tai ideologiaa. Hän päätti auttaa, koska voi tehdä jotain.

Ensimmäistä kertaa Kuopusjärvi ei kuitenkaan ollut auttamassa niin sanottua laitapuolen kulkijaa. Viisi vuotta sitten hän hommasi apua oululaisten laajasti tuntemalle, nyt jo edesmenneelle Kolikko-Tanelle.

– Olin silloin yhteydessä Varustelekaan ja pyysin heiltä Tanelle talvitakkia, jonka sainkin.

Koska kokemus oli niin positiivinen, Kuopusjärvi lähestyi samaa yritystä myös tällä kertaa. Ensin hän kuitenkin selvitti Markku Korhoselta itseltään, mitä tämä tarvitsisi.

– Ylen jutusta näki aika hyvin, missä päin Oulua Markun teltta sijaitsee. Kävelin paikalle ja huutelin, että onkos siellä teltassa ketään kotona. Ja olihan siellä.

Kuopusjärven mukaan Markku Korhonen kertoi tarvitsevansa vain pakkasta kestävät makuupussit.

– Varustelekalta tuli myönteinen vastaus pyyntöön parissa päivässä. He olivat kuulema itsekin nähneet Markku Korhosen haastattelun, ja miettineet miten voisivat auttaa. Pyyntöni tuli siis hyvään saumaan.

Kuopusjärvi on kohdannut avustustempauksiensa myötä myös paljon kritiikkiä esimerkiksi verkkokeskusteluissa.

– Nämä huutelijat kannattaa jättää omaan arvoonsa. Se ei ole heiltä pois, jos auttaa jotakuta toista, hän toteaa.

Lue aiemmat jutut aiheesta:

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä