Kuva: Kalle heikkinen
Kalle Heikkinen aloitti uransa vuonna 1972 Toppilan satamassa hinaaja Alpon kansimiehenä.

Kotisatamassa kaikkialla

30.7.19

Kalle Heikkinen nimitettiin toukokuussa Suomen kymmenenneksi satamaneuvokseksi. Hän kertoo, että Merimieskirkko auttoi häntä pitkillä purjehduksilla.


Teksti: Iida Putkonen . Kuvat: Iida Putkonen .

Neljännen sukupolven merimies Kalle Heikkinen tiesi pienestä pitäen päätyvänsä merelle.

– Isäni oli Oulun satamakapteeni, hänen isänsä oli luotsina ja vielä hänen isä oli luotsina. 16-vuotiaana jätin lukion kesken ja lähdin kesälomien ajaksi hinaaja Alpon kansimieheksi, hän kertoo.

Heikkinen purjehti merimiesuransa aikana ympäri maailman ja kertoo matkojen kestäneen yhtäjaksoisesti useita kuukausia. 1970-luvulla merimiehellä oli vähän keinoja pitää yhteyttä kotiin merten päältä, joten välietappeina toimineet satamat olivat tärkeitä. Useissa näissä satamissa odotti Merimieskirkko.

Heikkinen kertoo merimieskirkkojen olleen laivalla työskenteleville merimiehille tärkeitä, koti-ikävän iskiessä.

– Vieraassakin satamassa meitä odotettiin. Merimieskirkko oli läsnä satamassa, he tulivat hakemaan meitä laivasta ja veivät kirkolle, josta sai soittaa kotiin. Siellä sai ottaa suomifiilistä.

Hän kertoo Merimieskirkon olleen kaikille avoin, kansalaisuudesta tai uskonnosta huolimatta, ja vierailleensa suomalaisten kirkkojen lisäksi muun muassa ruotsalaisten ylläpitämässä merimieskirkossa Singaporen satamassa.

– Buenos Airesin suomalainen merimieskirkko oli kaukaisin kirkko, jossa kävin.

 

Yhteisen työn tunnustus

Jäätyään maihin vuonna 1987 Heikkinen aloitti työt Raahen satamassa, jossa hän työskentelee yhä. Toukokuussa Heikkinen sai tunnustuksen vuosikymmenten työstään sataman hyväksi, kun presidentti Niinistö myönsi Heikkiselle satamaneuvoksen arvonimen.

Heikkinen on kymmenes suomalainen, joille arvonimi on annettu. Nimityksen harvinaisuudesta huolimatta hänen suhtautumisensa titteliin on nöyrä.

– Tietenkin se on tunnustus koko yhteisölle, joka on yhteistyössä kehittänyt Raahen satamaa. Se on minua isompi asia, ei yksi ihminen ole sitä millään tehnyt, vaan kaikki mukana olleet, uusin satamaneuvos selvittää.

Hän näkee nimityksen olevan tunnustus myös häntä edeltäneille sukupolville.

– Isäni olisi kovasti arvostanut nimitystä.

Satamauransa lisäksi Heikkinen on vaikuttanut myös merillä tutuksi tulleessa Merimieskirkossa. Heikkinen toimi Merimieskirkon tukena vuosituhannen vaihteessa, kun toiminta Raahessa aloitettiin. Hän auttoi Raahen Merimieskirkkoa järjestämällä näille tiloja ja jakamalla kokemuksiaan laivaelämästä kirkon vapaaehtoisille.

– Puhuin heille siitä, mitä laivalla merimiehenä oleminen on. Aina on hyvä muistaa, että laiva on merimiehen koti.

 

Jaettu kieli yhdistää

– Täytyy tunnustaa, että välillä elämää laivalla on ollut ikävä, Heikkinen sanoo.

Hän kertoo elämän laivalla olevan selkeämpää kuin maissa, vaikka tahti onkin laivalla usein tiukempi. Myös yhteinen ammattikieli on hänen mielestään positiivinen puoli merenkulussa.

– On merkillepantavaa, että kansalaisuudesta huolimatta laivalla menee vain muutama minuutti, että puhutaan samaa kieltä ja ymmärretään toisia. Minusta on ihailtavaa, että samat kansainväliset määräykset ja työkieli sekä kokemus merenkulusta ohjaavat heti samalle aaltopituudelle.

Myös elämä Merimieskirkossa houkuttelee satamaneuvosta yhä.

– Olin muutama vuosi sitten Merimieskirkkoon yhteydessä sen takia, että menisin johonkin kirkkoon avustajaksi muutamaksi kuukaudeksi. He sanoivat, että kyllä avustajaksi otetaan. Ehkä eläkeiässä, kun aikaa on enemmän, voin sitten tehdä sen.

Satamissa elämäntyönsä tehnyt Heikkinen on saanut kutsun myös elokuussa järjestettäville Merimieskirkon kesäjuhlille Kajaaniin.

Jaakko Laasio, jonka kanssa olen tehnyt paljon yhteistyötä, sanoi, että merkkaa kalenteriin, tällä kertaa ollaan Kajaanissa.

 

Vieraassakin satamassa meitä odotettiin.

Kalle Heikkinen

 

Suomen Merimieskirkko

  • Perustettiin vuonna 1875
  •  Toimii Suomessa seitsemällä paikkakunnalla
  •  Toimii ulkomailla suomalaisille palana kotimaata muun muassa myymällä suomalaisia elintarvikkeita ja tarjoamalla majoitusta.
  • Pysyviä toimipaikkoja Ateenassa, Brysselissä, Hampurissa, Lontoossa ja Rotterdamissa
    Vuosittain 300 000 kävijää
  • Kesäjuhlat Kajaanissa 10.–11.8.2019
  • Lisätietoja osoitteesta www.merimieskirkko.fi

Oliko juttu mielestäsi kiinnostava? Anna palautetta.

Saattaisit pitää myös näistä:

Asunnoton mies herätti auttamisinnon

Jenni Maalismaa on nöyrästi maailmanparantaja

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Näkemyksiä Yleinen