Näyttelyssä myydään Naisten päivä -tuotteita.

Miksi pimppi puhuttaa?

1.7.19

Oulun tuomiokirkon Cafe Kryptassa on kesän aikana Pelasta pimppi – Seis silpomiselle -valokuvanäyttely. Näyttelyn avulla kerätään varoja tyttöjen silpomisen vastaiseen työhön.


Teksti: Iida Putkonen . Kuvat: Iida Putkonen .

Miksi silpominen puhuttaa, Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni?

– Suomessa ei ole tyttöjen sukuelinten silpomista kieltävää erillislakia niin kuin muissa pohjoismaissa. Kesäkuun alussa asiaa koskeva kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle.

 

Miksi Suomessa tarvitaan laki silpomisen estämiseksi?

– Kun silpominen on selkeästi kielletty laissa, on viranomaisten helpompi ottaa se puheeksi. Erillislaki myös poistaa tulkintavaran, mikä on tarpeellista, koska silpomista harjoittavat vanhemmat eivät valitettavasti näe silpomista pahoinpitelynä. He päinvastoin kokevat silpomisella suojelevansa tyttäriä ja heidän tulevaisuuttaan.

 

Miksi Suomen laki ei ole vielä kieltänyt tyttöjen silpomista?

Tyttöjen sukuelinten silpominen luokitellaan törkeäksi pahoinpitelyksi, joka on laissa kielletty. Erillismainintaa eikä erillislakia kuitenkaan ole. Suomessa yksikään tapaus ei ole vielä edennyt tuomioistuimen käsittelyyn. Näin ollen tyttöjen sukuelinten silpominen on pysynyt piilorikollisuutena.

 

Kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämisestä keräsi yli 60 000 allekirjoitusta. Tapahtuuko tyttöjen sukupuolielinten silpomista Suomessa?

Asiantuntijamme Ujuni Ahmed on ollut mukana laatimassa selvitystä, jossa haastateltiin Suomessa syntyneitä nuoria naisia, joita oli lähetetty ulkomaille silvottavaksi lapsena. Selvitys luovutettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, jonka tuoreimman arvion mukaan Suomessa silpomisen uhan alla on noin 650–3000 tyttöä.

 

Näyttelyyn voit tutustua Cafe Kryptan aukioloaikoina 3.6.–9.8. ma–to klo 10–19 ja pe klo 10–15. Esillä on valokuvaaja Laura Ojalan töitä ja paikan päältä voi ostaa Marianne Valolan Naisten päivä -tuotteita.

 

Herättikö juttu ajatuksia? Lähetä palautetta.

 

Lisää aiheesta:

Tieto vähentää sukuelinten silpomisia

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä Oulun tuomiokirkkoseurakunta