Elisa Heikkinen on ollut nuoruudestaan saakka leireillä.

Millä keinoilla työntekijät pärjäävät rippileireillä?

28.7.19

Viikon mittaiset leirit ovat haastavia osalle siellä töissä oleville. Nuorisotyönohjaaja Elisa Heikkinen antaa muutaman vinkin.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Kati Karp .

Moni äiti ja isä tuskailee perheen teini-ikäisen kanssa. Asiat ajautuvat herkästi solmuun, kun murrosikäinen ja aikuinen keskustelevat.

Rippikoulussa murrosikäisiä ei ole vain yksi vaan tavallinen ryhmäkoko on noin 20. Joskus ”murkkuja” on leirillä samanaikaisesti jopa 40.

Onko viikon mittainen rippileiri kohtuuton tehtävä osalle seurakunnan työntekijöistä? Aiheesta on keskusteltu usein kesällä rippikoulujen yhteydessä.

 

Millaisin tuntein aloitat rippileirit, Haukiputaan nuorisotyönohjaaja Elisa Heikkinen?

– Tunteet ovat monesti ristiriitaiset. Leirille lähteminen vaatii suuren määrän käytännön etukäteisvalmisteluja. Yksi puoli omista tunnelmista liittyy kotiasioihin: miten siellä pärjätään leiriviikon ajan.

– Vaikka rippikoululaisia ennättää tavata talven aikana muutamia kertoja, tutustuminen nuoriin lähtee oikeastaan nollasta leirin alussa. Siksi on tärkeää kartoittaa ennalta nuorista se tieto, mitä vanhemmat ovat halunneet kertoa ohjaajalle lapsestaan rippikouluun liittyvissä tapaamisissa.

– Ylipäänsä leirin onnistuminen edellyttää hyvää ennakkosuunnittelua. Esimerkiksi leiripaikalle ei tulla noin vain, vaan olemme perehtyneet leirikeskukseen ennen aloitusta. Leirirutiineja ovat esimerkiksi riskikartoitukset.

 

Pelottavatko leirit sinua?

– Eivät pelota eivätkä hirvitä. Kun etukäteen tekee työnsä hyvin ja voi hyödyntää aiempia kokemuksiaan leireiltä, tulee turvallinen mieli lähteä, vaikka nuoria ei tunnekaan ja isossa joukossa voi aina sattua jotakin. Kaikkea ei voi millään ennakoida.

– Leirit ovat erilaisia, mutta kaikki sattumukset ja niistä selviäminen ovat tuoneet lisävarmuutta työhön.

 

Millaiset tilanteet leireillä ovat haastavia?

– Jos jotakin tapahtuu leiriläisten kesken, tilanteita ei pidä paisutella, vaan keskustella rauhassa nuorten kanssa. Asiallinen keskustelu asioiden kulusta on tärkeää esimerkiksi silloin, jos kysymys on kiusaamisepäilyksestä.

 

Anna palautetta jutusta täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Seurakunnat