Ylivieskasta Ouluun juuri muuttanut Jukka Hautala oli piispanvaaliehdokas Oulun hiippakunnan piispanvaalissa 2018. (Kuva: Sanna Krook)

Jukka Hautala: Millaisia sanoja käytämme Jumalasta – sillä on väliä

8.7.19

Jumalan kuvaaminen miehisin, patriarkaalisin ominaisuuksin on vaikuttanut siihen, miten naisen paikka määrittyy joiltakin osin yhä tänään. Näin toteaa teologi Jukka Hautala kirjoituksessaan. Teksti on kommentti toimittaja Riitta Hirvosen kirja-esittelyyn, jossa arvioitiin Hautalan kirjaa Seitsemän kertaa seitsemän.


”Nainen on puoli taivasta”, sanoo kiinalainen sananlasku ja jatkaa kysymällä, mikä on koko taivas? Vastaus: ”Mies”.

Kiitos toimittaja Riitta Hirvoselle kirjani Seitsemän kertaa seitsemän – 49 sanaa Raamatusta, kristinuskosta ja kulttuurista  esittelystä Rauhan Tervehdyksessä nro 21 (ilm. 27.6.2019) .

Toimittaja  oli jäänyt miettimään kirjan 49 sanasta muun muassa arameankielistä Abba-sanaa, jota Jeesus ja Paavali käyttivät Jumalasta.

Kristinuskon kieli ja perityt ilmaisut kantavat oman aikansa alleviivauksia ja merkityksiä. Osa niistä on uinut omaan aikaamme vuosituhantisen tradition uomassa kuin tukit.

Sanat ovat ulkoisesti muuttumattomia – kuten puhe Jumalasta isänä (Abba, pater) – mutta niiden merkitys- ja viittaussuhteet ovat kokeneet ajan muuttuessa muutoksia. Siksi Hirvosen esittämät kysymykset, kuten onko Jumalalla sukupuoli ja jos hän on isä, ovatko miehet silloin enemmän Jumalan kaltaisia, ovat tärkeitä.

Hirvosen kysymyksiä olivat myös, liittyykö sanaan isä valtarakenteita ja voisiko Jumalaa puhutella myös äitinä?

Kevättalvella 2019 ilmestynyt teos Taantuvan tasa-arvon kirkko kuvaa konkreettisesti usean kirkkomme naisen kokemusta siitä, että uskonnollisen puheen rakenteeseen sementoitunut käsitys (Jumalan) sukupuolesta ei ole vain harmiton itsestäänselvyys.

Jumalan kuvaaminen miehisin, patriarkaalisin ominaisuuksin on vaikuttanut siihen, miten naisen paikka määrittyy joiltakin osin yhä tänään.

Tradition luoksemme uittaneet tukit vaativat työstämistä. Myös kristinuskon osalta sananlasku nainen on puoli taivasta on asetettava sitkeästi uudelleen arvioitavaksi.

Uuden testamentin sanoja me emme voi muuttaa. Sen sijaan lähdetekstejä on luettava yhä uudelleen kysyen, olemmeko todella ymmärtäneet, onko opitussa tarkistamisen paikka?

Minkälaisilla sanoilla tai suhteilla me kuvaamme nyt Jumalaa, joka on rakkaus?

Anna jutusta palautetta tai jatka keskustelua aiheesta.

 

Kirja-arvio: Mitä, onko Jumalalla sukupuoli?

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä