Kuva: Jukka Hautalan kirja Seitsemän kertaa seitsemän.
Jukka Hautalan kirja Seitsemän kertaa seitsemän. 49 sanaa Raamatusta, kristinuskosta ja kulttuurista.

Kirja-arvio: Mitä, onko Jumalalla sukupuoli?

4.7.19

Jukka Hautalan kirja synnyttää kysymyksiä ja oivalluksia – ja hyvä niin.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: - .

Jukka Hautalan kirjaa Seitsemän kertaa seitsemän voi lukea monella tapaa, vaikkapa vain yhden sanan päivässä.

Määrä kuulostaa olemattomalta, jopa vitsiltä, mutta Oulun hiippakunnan piispanvaaliehdokkaana tunnetun Hautalan tekstien äärellä yksi sana kerrallaan saattaa olla juuri hyvä määrä purtavaa.

Seitsemän kertaa seitsemän -kirja sisältää 49 sanaa Uudesta testamentista. Valittuja sanoja, esimerkiksi eirene (rauha), zoe (elämä) tai metanoia (mielenmuutos), Hautala pitää erityisen painavina, monimerkityksellisinä, jopa yllättävinä. Hän perehtyy sanaan kerrallaan, kirjoittaa siitä tiiviisti ja asiantuntevan oloisesti.

Yleensä juuri Hautalan kirjoituksen viimeiset lauseet sisältävät ajatuksen, jota lukija jää miettimään, se jää ”soimaan päässä”. Ehkä kirjan lukija päätyy joidenkin tekstien kohdalla olemaan eri mieltä Hautalan kanssa – tai ainakin kirjoittajan pohdinta synnyttää halun keskustella aiheesta lisää.

Näin voi tapahtua esimerkiksi kirjan ensimmäisen sanan kanssa. Tuo sana on Abba, jota Jeesus käytti rukoillessaan Jumalaa Getsemanessa. Jeesus rukoili Isää, Abbaa.

Hautala selvittää, että Isä Meidän -rukouksessa ”isä” on käännetty” ”pateriksi”. Hautalan mukaan sana pater kadottaa abba-sanaan liittyvän läheisyyden ja välittömyyden. Pateriin liittyy kreikkalaisen maailman ajatus isän vallasta. Tämän Hautala kertoo tekstissä.

Abba tai pater, molemmat herättävät ajatuksen, että Jumala on kuin mies. Jos Jumala on isä, mies, ovatko miehet silloin naisia enemmän Jumalan kaltaisia?

Jos Jumala on isä, hänellä on lapsia. Liittyykö silloin Jumalaan myös hierarkiaa, valtarakenteita ja auktoriteettia? Entä jos Jumalaa puhuteltaisiin äitinä, olisiko se joillekuille mieluisampaa puhetta?

Oppineille tällaiset kysymykset saattavat olla kummia, mutta moni nykyihminen miettii varmasti, mitä kristillinen julistus tarkoittaa ”isällä”?

Kun mieli alkaa tuottaa tällaisia kysymyksiä, voi todeta, että kirjan kirjoittaja on onnistunut. Olisiko sellaisessa mitään mieltä, että lukija saisi sanan selityksistä pelkästään lisää varmuutta aiemmille näkemyksilleen?

Yksi 49:stä sanasta on ksenos, vieras. Sana on ajankohtainen, mutta jo Vanha testamentti kertaa Israelin heimojen kokemuksia heidän omasta muukalaisuuden ajasta. Hautala hoksauttaa, että Raamattu korostaa jo alkulehdillä, että muukalaisuus edellyttää kansalta eläytymiskykyä ja konkreettisia tekoja.

Kirjan tekstien rinnalla on seitsemän valokuvaajan hienot kuvitukset.

Jukka Hautala on ylivieskalainen pappi, Raudaskylän Kristillisen Opiston rehtori ja lähdössä perheensä kanssa Israeliin lähetystyöhän.

Jukka Hautala oli piispanvaaliehdokas Oulun hiippakunnan piispanvaalissa 2018. Kuva: Sanna Krook

 

Muukalaisuus edellyttää empatiaa.

Mitä mieltä sinä olet kirjasta tai arviosta?

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä