Diakoniatyöntekijä on apuna elämän ahdingoissa

29.8.19

Luonto on elementti, jota kannattaisi hyödyntää. Vapaaehtoisena voisi ilmoittautua esimerkiksi vetämään parin tunnin päiväretkiä luontoon, vinkkaa Kiimingin diakoniatyöntekijä Riikka Ikonen.


Teksti: Minna Kolistaja .

Kiimingin seurakunnassa diakoniatyöntekijänä 12. elokuuta aloittanut Riikka Ikonen teki melkeinpä ensi töikseen Facebookiin työprofiilin ”Diakoniatyöntekijä Riikka Ikonen”.

– Se voi olla jollekulle sellainen huomaamaton keino lähestyä diakoniatyöntekijää. Mahdollisesti saan sitä kautta myös seurakunnan toimintaan liittyviä toiveita.

– Ehkä se madaltaa myös seurakuntalaisen kynnystä ilmoittaa, minkälaisia lahjoja – siis taitoja tai osaamista –  voisi vapaaehtoisena antaa seurakunnan ja muiden seurakuntalaisten käyttöön, Ikonen miettii.

Ikonen toimii Kiimingin ja Yli-Iin alueilla erityisvastuualueinaan mielenterveys-, päihde- sekä kehitysvammaistyö.

– Yli-Iihin on koettu tarpeelliseksi ideoida lisää säännöllistä toimintaa ja yhteisöllistä tekemistä. Koetamme kysellä paikkakuntalaisilta itseltään, mikä heidät saisi liikkeelle.

– Ruoka on yleensä hyvä houkutin, mutta ruokailujen ympärille olisi mukava saada myös muuta toimintaa.

Ikonen kertoo miettineensä, saataisiinko Yli-Iissä alulle olohuone-tyyppistä toimintaa yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa.

– Kokoontua voitaisiin kahvin tai ruoan ääreen ja samalla siinä olisi seurakunnan ja kaupungin työntekijä tavoitettavissa. Olisi hienoa, jos saisin kaveriksi esimerkiksi kaupungin mielenterveyshoitajan. Tällainen yhteistyö on koettu hyödyllsieksi ja toimivaksi Kiimingissä diakonian aamupuuroilla, joille saataneen jatkoa piakkoin.

Ikonen näkee, että vapaaehtoisilla on iso rooli auttaa tekemään yli-iiläisten näköistä toimintaa.

– Luonto on täällä elementti, jota kannattaisi hyödyntää. Vapaaehtoisena voisi ilmoittautua esimerkiksi vetämään parin tunnin päiväretkiä luontoon.

Ikosen mielestä on harmi, että mielikuva kirkon diakoniatyöntekijän toimenkuvasta on usein aika suppea. Kaikki diakonialta apua hakevat eivät ole rahattomia ja velkaisia, diakonia auttaa muunkinlaisissa elämäntilanteissa.

– Toki kirkon diakoniatyöntekijät ovat jo useamman vuoden ajan kohdanneet työssään ihmisiä, joilla vakavia talousvaikeuksia.

– Velkaa ja pikavippejä on pitänyt ottaa esimerkiksi lääkäri- ja sairaalalaskuihin. Apua haetaan yleensä vasta silloin kun velkataakka on jo paisunut valtavaksi.

Suhtautuminen avun hakemiseen on osin sukupolvikysymys:

– Ikääntyneille saattaa olla häpeä hakea apua taikka aiheuttaa vaivaa jollekulle. Keski-ikäisille avun hakeminen ja vastaanottaminen on jo helpompaa.

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kiimingin seurakunta