Yhtymäjohtaja Pekka Asikainen

Eettisyydelle suurempi rooli Oulun seurakuntayhtymän sijoitusten hoidossa

8.8.19

27 miljoonan sijoitusomaisuuden hoidossa huomioidaan jatkossa yhä tarkemmin ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyvät asiat.


Teksti: Teksti ja kuva: Oulun seurakunnat .

Oulun ev.lut seurakuntayhtymän sijoitusohjeet on päivitetty eettisen ja maltillisen sijoittamisen periaatteiden mukaisiksi. Edelliset sijoitusohjeet olivat vuodelta 2001.

– Sijoitustoiminta tukee seurakuntayhtymän toimintaa, ja vastuullisuus on siinä tärkeää, koska toimimme lahjoitusvaroin. Sijoitusohjeiden päivittämisellä pyrimme varmistamaan, että kirkon toimintaa on tässä kaupungissa vielä sadan vuoden päästäkin, Oulun ev.lut seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Pekka Asikainen kertoo.

Seurakuntayhtymän omaisuudenhoitoa säädellään kirkkolaissa sekä yhtymän eri ohjeissa ja säännöissä. Niiden mukaan seurakunnan varoja ja tuloja saadaan käyttää ainoastaan seurakunnan tehtävien toteuttamiseen. Lisäksi esimerkiksi kirkkolain 15 luvussa on säädetty, että ”omaisuutta on hoidettava tuottavasti ja riskit halliten”.

Jatkossa yhtymän sijoitustoiminnassa sovelletaan Kirkon eläkerahaston vastuullisen sijoittamisen ohjeita. Varojen hoidossa noudatetaan pitkäaikaista, maltillista sijoittamista ja varojen hajauttamista. Siinä seurakuntayhtymä käyttää apunaan ulkopuolisia asiantuntijoita, joiden tulee noudattaa eettisen sijoittamisen periaatteita.

– Varmistamme, että valitsemamme sijoittajat ovat joko Finsif ry:n jäseniä tai ovat allekirjoittaneet YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että varoillamme ei tueta esimerkiksi asekauppaa tai aikuisviihdettä, Asikainen sanoo.

Oulun seurakuntayhtymällä on osake- ja rahastosijoituksia, metsävarallisuutta ja kiinteistösijoituksia. Sijoitusohjeet koskevat niistä ainoastaan osake- ja rahastosijoituksia.

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi uudet sijoitusohjeet kokouksessaan huhtikuussa. Asia on ajankohtainen nyt, sillä yhtymä järjesti uusien sijoitusohjeiden pohjalta eri pankkien ja pankkiiriliikkeiden kesken tarjouskilpailun.

Tarjouskilpailun tuloksena aiempien seitsemän toimijan tilalle on nyt valittu kolme toimijaa, joiden kanssa allekirjoitetaan sopimukset alkusyksystä. Valitut kolme tahoa saavat hoidettavakseen yhteensä noin 27 miljoonan sijoitusomaisuuden.

Anna palautetta jutusta täällä

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Tuiran seurakunta