Kuva: Jaakko Tuisku Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra

Kolumni: Ei se ole minulta pois

8.8.19

Törmään tähän fraasiin yhä useammin. Jos joku haluaa vaikkapa nauttia jostain hyvillä mielin, hän kysyy, ”onko tämä joltain pois”, pohtii Jaakko Tuisku.


Teksti: Jaakko Tuisku . Kuvat: Sanna Krook .

 

Törmään tähän fraasiin yhä useammin. Jos joku haluaa vaikkapa nauttia jostain hyvillä mielin, hän kysyy, ”onko tämä joltain pois”. Jos toinen saa jotain, jota hänellä itsellä ei ole, hän pohtii ”onko se minulta pois?”.

”Keneltä se on pois?” -ajatus tuntuu olevan nykyajan yksi tapa etsiä omaa tapaa suhtautua asioihin. Sitä käytetään erilaisten asioiden perusteluissa. ”Keneltä se on pois?” pohditaan, jos perustellaan vaikkapa samaa sukupuolta olevien rakkauselämää.

”Onko se minulta pois” toimii yleensä perusteluna, kun punnitaan omaa kateuden tunnetta. Onko esimerkiksi toisen menestyminen pois itseltä?

”Onko se minulta pois” liittyy myös kateuden sisareen mustasukkaisuuteen. Puoliso kertoo esimerkiksi viikonloppureissusta kavereidensa kanssa. Onko se minulta pois, jos puoliso menee, voi toinen punnita mielessään.

 

Onko esimerkiksi toisen menestyminen pois itseltä?

 

Entä toimiiko ”onko se joltain pois” -ajatus eettisenä ohjenuorana? Joku ottaa oluen ja kysyy, ”onko se joltain pois?”. Ei varmaan, mutta 12 annosta voi jo olla, ja se voi olla pois esimerkiksi perheeltä seuraavana päivänä. Mikä on pois itseltä ja toisilta, on hyvä kysymys jokaiselle meistä.

Se, että jokin on minulta pois, liittyy ajatukseen siitä, että joskus hyvää on ajateltu olevan rajallinen määrä. Nykyään ajatellaan enemmän, että hyvä voi lisääntyä ja kaikki saavat enemmän. Ihmiset, jotka sanovat ”ettei se ole heiltä pois”, muistuttavat itseään siitä, ettei kannata olla kateellinen.

Kristillisyydessä ”ei se ole minulta pois” -ajattelu toimii silloin, kun se muistuttaa, että Jumalan hyvä on tarkoitettu kaikille kaikkialla. Toisaalta kristillisyys ei ole omien lähtökohtien kautta tapahtuvaa tarkastelua.

Ei minulta pois, vaan miten voin antaa enemmän.

 

Kirjoittaja on Haukiputaan kirkkoherra

 

Mitä mieltä sinä olet? Lähetä terveisiä.

Lue myös:

Pääkirjoitus: Kielto ja kaipaus

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Näkemyksiä