Kuva: Elsi Salovaara, kuva: Sanna Krook

Pääkirjoitus: Ei ole pakko harrastaa

13.8.19

Ruuhkavuosia elävien ikäluokassa tuntuu vallitsevan ihanne, jossa viimeistään ekaluokkalaisella on oltava ainakin yksi harrastus. Perheissä se luo paineita löytää lapselle jokin ”oma juttu", kirjoittaa Elsi Salovaara.


On taas se aika vuodesta. Osa puhkuu intoa, osa jännittää, joku pelkää kuollakseen. Kun luonto valmistautuu hiljalleen lepotilaan, ihmisten vauhti kiihtyy ja arjessa aloitetaan tohinalla kaikenlaista uutta – olipa se sitten koulutaival, harrastus, yhdistyskausi, ravintokuuri tai sutjakampi elämä.

Ja mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Nykyisin ruuhkavuosia elävien ikäluokassa tuntuu vallitsevan ihanne, jossa viimeistään ekaluokkalaisella on oltava ainakin yksi harrastus. Perheissä se luo paineita löytää lapselle jokin ”oma juttu”. Lapset taas totutetaan näkemykseen, että kunnon kansalaiset ovat aktiivisia myös vapaa-ajallaan.

Siksipä onkin lohduttavaa jakaa lastenlääkärien ja lapsityön ammattilaisten suusta kuultu viesti: Jos lapsella on kavereita ja kiinnostuksen kohteita, se riittää. Ei tarvitse stressaantua siitä, ettei kalenterissa ole viikoittaista menoa.

Ei tarvitse stressaantua siitä, ettei kalenterissa ole viikoittaista menoa.

 

Harrastaminen on toki kannatettava asia, ja jokaisella ihmistaimella tulee olla mahdollisuus kasvattaa kykyjään ja taitojaan siinä mihin on kiinnostusta. Luojalta saatujen lahjojen kehittämisen lisäksi harrastamisella on kuitenkin myös syvempi merkitys.

Harrastuksen myötä pääsee helpommin osaksi porukkaa. Ryhmään meneminen ei nimittäin koskaan ole mutkatonta, ja monelle se voi olla melkeinpä ylitsepääsemättömän vaikeaa. Siksi on hyvä, että eri tahot tukevat lasten harrastusmahdollisuuksia, myös rahallisesti.

Jokainen meistä tarvitsee jonkin ryhmän, sillä ihmistä ei ole luotu olemaan yksin. Olemme sosiaalisia eläimiä. Kun on selkeä syy, vaikkapa yhteiset jalkapallotreenit tai kuoroharjoitukset, se tekee kaikista niihin osallistuvista porukan, ”meidät”.

Sama pätee varmaan aikuisiinkin. On vain rohkeasti kokeiltava.

Anna kirjoittajalle palautetta: elsi.salovaara@rauhantervehdys.fi

Kommentoi ja kerro kokemuksistasi

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä