Kuva: Pixabay

Hartaus sunnuntaille 18.8.

16.8.19

Tämän sunnuntain tekstit kehottavat hoitamaan Jumalalta saatuja lahjoja uskollisesti ja vastuullisesti. Kristityn velvollisuus on käyttää annettuja mahdollisuuksia älykkäästi ja viisaasti, totuudesta tinkimättä.


Iankaikkista sijoitustuottoa tarjolla

Talousrikollisuus ei ole vain oman aikamme vitsaus. Ihmiskunnan alkumetreiltä lähtien on kaupankäynnin katetta yritetty nostaa epärehellisin keinoin. Jeesuksen vertauksessa jäi jälleen yksi ovela liikemies kiinni huijauksesta. Onnekseen hän oli riittävän fiksu suunnitellakseen tulevaisuuttaan eteenpäin ja nokkeluudellaan varmisti itselleen hyvän seuraavan työpaikan. Jokainen konkurssi on uusi mahdollisuus uuden oppimiseen. Jeesuksen kuvaama petollinen kirjanpitäjä vajosi yhä syvemmälle epärehellisyyden suohon, mutta maallisessa mielessä hänen liikemiehen uransa jatkui vahvassa nousukiidossa uusien kiinnostavien haasteiden parissa.

Ihmiset käyttävät valtavasti aikaa ja voimavarojaan taloudellisen menestyksen saavuttamiseksi. Yrittäjät ottavat suuria taloudellisia riskejä saadakseen liiketoimintansa menestymään ja liian moni uhraa samalla perheensä kokonaisedun ja oman terveytensä menestyksen alttarille. Tavalliset palkansaajat uupuvat ja käyttävät siekailematta kyynärpäitään edetäkseen organisaationsa sisäisessä hierarkiassa aina seuraavalle portaalle. Vastuu, valta ja työsuhdeauto kiehtovat. Laiskat unelmoivat lottovoitosta, aktiivisemmat tavoittelevat taloudellista riippumattomuutta ja varhaista eläköitymistä pääomavoittojen avulla.

Miksi keskittyä katoavan tavoitteluun, kun pysyvää ja iankaikkista sijoitustuottoa on tarjolla? Mitkään ponnistelut Jumalan valtakuntaan pääsemiseksi eivät ole liioittelua. Mikään hinta ei ole liian korkea maksettavaksi sisäänpääsystä helmiporttien paremmalle puolelle. Vaikka pelastus on tarjolla ilmaiseksi, se ei ole kuitenkaan arvoton itsestäänselvyys. Jeesuksen seuraaminen ei maksa mitään, mutta silti se vaatii sinulta kaiken. Luopuessasi ajallisesta, saat sen mitä todellisuudessa tarvitset eniten.

Esa Mangeloja
Kirjoittaja on takapenkin fariseus ja taloustieteen dosentti

 

 

Sunnuntaille 18.8.2019
10. sunnuntai helluntaista

Psalmi: Ps. 119:129-136
1. lukukappale: Sananl. 3:3-8 tai 2. Aik. 1:7-12
2. lukukappale: 1. Piet. 4:7-11
Evankeliumi: Luuk. 16:1-9

Ps. 119: 129-136

Sinun liittosi on ihmeellinen,
siksi minä tahdon uskollisesti pysyä siinä.
  Kun sinun sanasi avautuu, se valaisee,
  tyhmäkin saa siitä ymmärrystä.
Minä huohotan suu auki,
minä janoan sinun käskyjäsi.
  Katso puoleeni, anna armosi –
  se on niiden oikeus, joille nimesi on rakas.
Tee kulkuni vakaaksi ohjeillasi,
älä anna minkään vääryyden vallita minua.
  Vapauta minut sortajistani,
  että voisin noudattaa säädöksiäsi.
Kirkasta kasvosi palvelijallesi.
Opeta minut tuntemaan käskysi!
  Minun silmäni ovat tulvillaan kyyneliä,
  koska lakiasi ei noudateta.

 

Sananl. 3: 3-8

Älä unohda laupeutta, älä uskollisuutta –
kiedo ne kaulaasi, kirjoita sydämesi tauluun,
niin saat rakkautta ja kiitosta
sekä Jumalalta että ihmisiltä.
Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan,
vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan.
Missä kuljetkin, pidä hänet mielessäsi,
hän viitoittaa sinulle oikean tien.
Älä luulottele olevasi viisas;
pelkää Herraa ja karta pahaa.
Siinä on sinulle lääke,
joka pitää koko ruumiisi terveenä.

 

TAI

 

2. Aik. 1: 7-12

Yöllä Jumala ilmestyi Salomolle ja sanoi hänelle: ”Pyydä, mitä haluat, niin annan sen sinulle.”

Salomo vastasi Jumalalle: ”Sinä osoitit runsain mitoin suosiotasi isälleni Daavidille, ja sinä olet tehnyt minut kuninkaaksi hänen jälkeensä. Herra Jumala, pidä voimassa lupauksesi, jonka annoit isälleni Daavidille! Olet pannut minut hallitsemaan kansaa, joka on monilukuinen kuin maan tomuhiukkaset. Anna siis minulle viisautta ja taitoa, että osaisin oikealla tavalla johtaa tätä kansaa! Kuinka sinun suurta kansaasi muuten voisi hallita?”

Jumala sanoi hänelle: ”Koska et pyydä rikkautta, omaisuutta ja kunniaa, et vihollistesi kuolemaa etkä itsellesi pitkää ikää, vaan toivot viisautta ja taitoa osataksesi hallita kansaani, jonka kuninkaaksi olen sinut asettanut, niin minä annan sinulle viisautta ja taitoa, ja lisäksi annan sinulle rikkautta, omaisuutta ja kunniaa enemmän kuin kenelläkään kuninkaalla on ollut ennen sinua tai tulee olemaan sinun jälkeesi.”

 

1. Piet. 4: 7-11

Kaiken loppu on lähellä. Olkaa siis ymmärtäväiset ja raittiit voidaksenne rukoilla. Ennen kaikkea pysykää kestävinä keskinäisessä rakkaudessanne, sillä ”rakkaus peittää paljotkin synnit”. Olkaa nurkumatta vieraanvaraisia toinen toisellenne. Palvelkaa kukin toistanne sillä armolahjalla, jonka olette saaneet, Jumalan moninaisen armon hyvinä haltijoina. Joka puhuu, puhukoon Jumalan antamin sanoin, ja joka palvelee, palvelkoon voimalla, jonka Jumala antaa, jotta Jumala tulisi kaikessa kirkastetuksi Jeesuksen Kristuksen kautta. Hänen on kirkkaus ja valta aina ja iankaikkisesti. Aamen.

 

Luuk. 16: 1-9

Jeesus puhui sitten opetuslapsilleen: ”Oli rikas mies, jolla oli taloudenhoitaja. Hänelle kanneltiin, että taloudenhoitaja tuhlasi hänen omaisuuttaan. Hän kutsui tämän luokseen ja sanoi: ’Mitä minä sinusta kuulen! Tee tili toimistasi, minun talouttani sinä et enää hoida.’ Mies mietti: ’Mitä minä nyt teen? Isäntä panee minut pois taloudenhoitajan toimesta. Kaivaa en jaksa, kerjätä en kehtaa. –

Nytpä tiedän! Järjestän niin, että toiset ottavat minut taloonsa, kun joudun lähtemään työpaikastani.’ Hän kutsui isäntänsä velalliset vuoron perään luokseen. ’Paljonko olet velkaa isännälleni?’ hän kysyi ensimmäiseltä. ’Sata astiaa öljyä’, tämä vastasi. Taloudenhoitaja sanoi: ’Tässä on velkakirjasi, istu ja merkitse äkkiä viisikymmentä.’ Sitten hän kysyi toiselta: ’Entä sinä, paljonko sinä olet velkaa?’ Tämä vastasi: ’Sata tynnyriä vehnää.’ Taloudenhoitaja sanoi: ’Tässä on velkakirjasi, merkitse kahdeksankymmentä.’”

Ja Herra kehui epärehellisen taloudenhoitajan viisautta. Hän sanoi:
”Tämän maailman lapset menettelevät toisiaan kohtaan viisaammin kuin valon lapset. Minä sanonkin teille: hankkikaa väärällä rikkaudella ystäviä, jotka ottavat teidät iäisiin asuntoihin, kun tuota rikkautta ei enää ole.”

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko