Jesse Kaikuranta palasi tänä vuonna artistiksi pitkän tauon jälkeen.
Jesse Kaikuranta palasi tänä vuonna artistiksi pitkän tauon jälkeen.

Jessen toinen tuleminen

27.8.19

Jesse Kaikuranta uskaltaa nykyään olla myös yksin. Laulaja kertoo löytäneensä kauan kaivatun draaman ja rauhan tasapainon.


Teksti: Iida Putkonen . Kuvat: Ilkka Saastamoinen .

– En ole perinteisessä mielessä hengellinen, mutta olen kyllä aina ollut sitä mieltä, että joku suurempi tätä ohjaa, Jesse Kaikuranta kertoo.

Kaikuranta kertoo hengellisen musiikin olleen lähellä hänen sydäntään aina opiskeluajoista asti, eikä siksi hengelliseen musiikkiin astumiseen vaadittu sen suurempaa syytä.

Laulajaa kuullaan hengellisessä konsertissa Pyhän Luukkaan kappelissa lauantaina 7. syyskuuta.

– Varsinkin nuorempana tykkäsin erityisesti jenkkigospelista. Myös Jipun hengellisempää tuotantoa olen kuunnellut paljon. Tuntui luontevalta lähteä tekemään sellaista itsekin.

 

Palo taiteeseen poltti loppuun

Jesse Kaikuranta on palannut esiintymislavoille tänä vuonna muutaman vuoden tauon jälkeen. Noustuaan pinnalle The Voice of Finland -laulukilpailun ansiosta vuonna 2012, laulaja kertoo, että oli vaikea löytää tasapaino itsensä ja artistina olon välillä.

– Koin, että mulla ei ollut Jessenä mitään annettavaa kenellekään, niin en voinut olla artistikaan.

Kaikuranta kertoo kuluttaneensa itsensä loppuun nopealla tahdilla laulukilpailun jälkeen, kun suuria muutoksia tuli kerralla paljon. Kun aikaa ajatteluun ei ollut, jäivät asiat käsittelemättä, mikä johti loppuun palamiseen.

Suurin unelma toteutui, mutta vei samalla voimavarat. Oli pakko pysähtyä.

– Olin täysin rauhassa ja mietin sitä, onko tämä se, mitä haluan. Miksi haluan tehdä tätä, haluanko kuitenkaan lopun elämääni? Onko tämä se, mikä tekee mut onnelliseksi?

Pitkän pohdiskelun jälkeen vastaus selkeni. Laulaminen oli juuri sitä, mitä Jesse Kaikuranta halusi tehdä, ja oli aina halunnutkin – itsetutkiskelunkaan jälkeen hän ei nähnyt muuta polkua, kuin jatkaa taiteilijana.

 

Tarinoista tunnetta lavalle

Paluuta esiintymislavoille edisti myös uudenlainen omien rajojensa kokeileminen – teatteri.

Jesse Kaikuranta tähditti taukovuosiensa aikana muun muassa Sven Tuuva -musikaalia Valkeakosken kaupunginteatterissa. Laulaja kokee teatterin palauttaneen esiintymishalun.

– Teatteri näytti toisen puolen esiintymisestä. Sen avulla ymmärsin, että halusin jatkaa artistina, Kaikuranta kuvaa.

Laulaja kertoo olevansa eräänlainen tarinankertojatyyppi, mikä näkyy niin harrastuksissa kuin urapolulla. Kirjallisuus ja elokuvat ovat lähellä miehen sydäntä, ja tunteet ovat osa myös omia kappaleita.

– Ehkä mun luonteenpiirteissä on tarve ylimääräiselle draamalle elämään, Kaikuranta nauraa.

Laulaja kertoo teatterilavan ja esiintymislavan olevan yllättävän lähellä toisiaan. Hänen mielestään sekä laulaja että näyttelijä esittävät tietynlaista roolia.

– Totta kai laulajana ollaan täysin omana itsenään ja aitona, mutta sen päälle on olemassa artistin rooli. Samalla tavalla teatterissakin ollaan omana itsenä, ja tuodaan omaa persoonaa näyteltyyn rooliin.

Yhtäläisyyksien ansiosta Kaikuranta näkeekin näyttelemisen taidon palvelevan myös esiintyvää artistia.

– Koen, että laulajissa, jotka osaavat tehdä laulun roolin kautta, on enemmän tarttumapintaa. Se tuo esiin erilaista persoonaa, Kaikuranta kuvailee.

 

Itsensä kohtaaminen toi rauhan

Draaman ja keikkapyörityksen keskellä uutta arvoa on saanut myös rauha.

– Rauha on se, mitä olen yrittänyt hakea, koska sitä ei aiemmin oikein ollut, Kaikuranta sanoo.

Voimia hänelle antaa se, että kiireen keskellä uskaltaa vain olla paikoillaan ja oma itsensä, sen enempää miettimättä.

– Kun uskaltaa päästä irti rooleista, rauha löytyy yllättävän helposti, Kaikuranta sanoo.

Myös eräänlainen lapsekas uteliaisuus on auttanut uupumuksen selättämisessä. Mies kertoo tutustuneensa uuteen tekemällä tutkimusmatkoja Helsingissä – niin henkisesti kuin fyysisesti.

Neuvoja hyvinvointiin Kaikuranta ei halua antaa, sillä hän ei suinkaan halua olla asiassa auktoriteetti. Rohkaisua hän kuitenkin tahtoo tarjota.

– Jos kamppailet asioiden kanssa, kannattaa pysähtyä. Pieni pysähtymishetki saattaa tehdä asioita paljon selkeämmiksi, ja muuttaa näkemystä asioista.

 

Jesse Kaikuranta

  • 37-vuotias laulaja ja laulunopettaja (amk)
  • Syntynyt 13.4.1982 Maarianhaminassa
  • Tuli tunnetuksi Voice of Finland -musiikkikilpailusta 2012
  • Asuu Helsingissä
  • Julkaissut kolme albumia vuosina 2012, 2013 ja 2016

 

Sinua voisi kiinnostaa myös tämä:

Markus Pätsi laulaa elämästä ja uskosta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä