Kuva: Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra eli Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen, kuvattu helmikuussa 2018.

Pääkirjoitus: Kielto ja kaipaus

6.8.19

Rakkaus kuuluu kaikille, kaipaus on kaikissa. Halu elää yhdessä ja sitoutua rakastamaan myötä ja vastoinkäymisissä on Jumalan suuri lahja, sanoo Satu Saarinen.


Teksti: Satu Saarinen . Kuvat: Sanna Krook .

 

Kävin kesällä pitkästä aikaa taiteilija Reidar Särestöniemen ateljeessa Kittilän Kaukosessa. Reidarin elämä ja taide lumoaa joka kerta!

Kuvataiteilija ja taiteilijaprofessori Reidar Särestöniemi tutustui runoilija Yrjö Kaijärveen vuonna 1967 ja heistä tuli rakastavaiset. Kaijärven myötä Reidarin taiteeseen tulivat vahvasti karhut.

Monissa töissä tuolta ajalta ovat tunnistettavat ihmiskasvoiset hahmot kietoutuneina syleilyyn, eläiminä tai ihmisinäkin, tai vain leijuvina kasvoina maisemassa. Reidarin tärkeimmän karhutyön nimi on ”Kielto ja kaipaus”.

Homoseksuaalisuus oli rikosnimeke Suomessa aina vuoteen 1971 asti ja sairausluokituksessa se oli vuoteen 1981 asti. Yrjö Kaijärvi kuoli vuonna 1971. Reidar Särestöniemi kuoli vuonna 1981.

On surullista, että he(kään) eivät saaneet elää luokituksista ja nimekkeistä vapaina, vaikka taiteilijuus ja taidemaailma varmasti sallikin enemmän, kuin jokin muu.

Rakkaus kuuluu kaikille, kaipaus on kaikissa. Halu elää yhdessä ja sitoutua rakastamaan myötä ja vastoinkäymisissä on Jumalan suuri lahja.

 

Tällä viikolla vietetään Oulussa Pride-festivaalia. Kirkkokin on mukana: sateenkaariperheiden tapahtumassa taikuriesityksellä ja kaikille avoimena hartautena tuomiokirkossa.

Priden kaltaisia tapahtumia tarvitaan niin kauan, kun tasa-arvo ei täysin toteudu ja kieltoja on yhä voimassa käytänteissä ja asenteissa. Yhdenvertaisuuslaki edellyttää syrjimättömyyttä.

Rakkaus kuuluu kaikille, kaipaus on kaikissa. Halu elää yhdessä ja sitoutua rakastamaan myötä ja vastoinkäymisissä on Jumalan suuri lahja.

Onnea, jos olet löytänyt rakkauden lahjan! Jos et vielä – älä lakkaa etsimästä.

 

Kirjoittaja on Oulun tuomiorovasti.

 

Mitä mieltä olet kirkon osallistumisesta Prideille? Anna palautetta.

Lue lisää Pride-viikosta:

Kokemukset kuuluville

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä