Koskelassa on järjestetty perhekerhoja jo vuosien ajan. Kuva on helmikuulta 2005.

Koskelassa juhlitaan kahtena päivänä

13.8.19

Seitsemän vuosikymmentä seurakuntakotina toiminutta Koskelaa juhlistetaan 24.–25. elokuuta. Alkuvuosina se oli paitsi seurakuntalaisten kokoontumispaikka, myös työntekijöiden koti.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Kirkon kuvapankki / Jaani Föhr .

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun historiaa havisevasta Koskelasta tuli seurakuntakoti.
Oulussa Koskelan kaupunginosassa sijaitsevan rakennuksen pyöreitä vuosia seurakuntakotina juhlistetaan 24.–25. elokuuta.

Lauantaina juhlavauhtiin pääsevät lapset Liikkuvan laulurepun tahdittamana. Sunnuntaina vuorossa on kansanlaulumessu, ruokailu ja juhla.

 

Koti työntekijöille, paikka seurakuntalaisille

Koskelan toiminnalle oli varsinkin alkuvuosikymmeninä leimallista yhteisöllisyys. Tämä syntyi siitä, että monille seurakunnan työntekijöille Koskela oli myös koti.

Talossa ehtivät asua muun muassa nuorisopappi Aarre Pyy, Koskelankylän pappi Eljas Mikkonen puolisonsa Ruth Mikkosen kanssa sekä diakonissa Selma Ollanketo. Viimeinen Koskelassa vakituisesti asunut työntekijä oli pappi Urpo Kuusniemi, joka muutti taloon perheensä kanssa lyhyeksi ajaksi vuonna 1969.

1800-luvun jälkipuoliskolla valmistunut Koskela oli alun perin kartano, jonka perimätiedon mukaan rakennutti joko kunnallisneuvos Johan Abraham Fellman tai merikapteeni Henrik Wilhelm Snellman.
Heikki Pekanpoika Koskelan perikunta möi tilan päärakennuksen Oulun tuomiokirkkoseurakunnalle vuonna 1949. Tuiran seurakunnalle se siirtyi seurakunnan itsenäistyttyä 1966.

Koskelassa lähes viisitoista vuotta asunut pappi Erkki Alatalo on luonnehtinut Koskelan alkuvuosikymmeniä seurakuntakotina sanoilla ”talo, joka eli”.

– Ei ollut aikatauluja, ei rajoja, kaikki palvelivat, toteaa Alatalo Koskelasta tehdyssä historiakatsauksessa.

 

Vintti on lasten ja perheiden käytössä

Koskelassa on ehditty vuosikymmenien varrella järjestää lukuisia kerhoja, rippikouluja, seuroja, kasteita ja vihkimisiä. Tänä päivänä Koskelan seurakuntakodissa on toimintaa erityisesti lapsille ja lapsiperheille, jotka kokoontuvat seurakuntakodin yläkerrassa. Alakerrassa järjestetään toimintaa aikuisille ja se on vuokrattavana myös perhejuhlia varten.

Koskelaa juhlitaan 24.8. kello 12 Liikkuva Laulureppu -yhtyeen konsertilla,  joka kestää puoli tuntia ja päättyy jäätelötarjoiluun. Sunnuntaina käynnistyy kansanlaulumessu kello 11. Messun jälkeen on ruokailu ja kello 13.30 alkava juhla. 

Anna palautetta jutusta

Perinteikäs juhannusjuhla syntyy vapaaehtoisten avulla

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta Yleinen