Yksi Limingan ominaispiirteistä on, että kuntalaiset ovat keski-iältään nuoria. Arkistokuva on otettu seurakunnan perhekerhossa, joka kokoontui Tupoksen Vanamossa 2016.

Liminkalaiset valitsevat loka-marraskuussa uuden kirkkoherran

23.8.19

Vuodesta 1988 liminkalaisia palvellut kirkkoherra Ilkka Tornberg on jäämässä eläkkeelle. Liminkalaiset valitsevat uuden kirkkoherran tänä syksynä.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Minna Kolistaja .

Kirkkoherra voidaan valita välittömällä tai välillisellä vaalilla.

Välillisessä vaalissa kirkkoherran valitsee kirkkovaltuusto tai seurakuntaneuvosto siitä hakijajoukosta, jonka hiippakunnan tuomiokapitulin on todennut kelpoisiksi virkaan.

Limingassa haluttiin, että seurakuntalaiset pääsevät vaikuttamaan:

– Oli itsestään selvä ratkaisu, että vaalit järjestetään ja seurakuntalaiset pääsevät äänestämään. Niin on oikein, sanoo kirkkovaltuuston puheenjohtaja Marjo Junttola.

Seurakunta on valmistellut kirkkoherranvaalia jo tovin aikaa, mutta Junttola arvioi, että suurimmalle osalle liminkalaisista kirkkoherranvaihdos tulee tietoon vasta nyt, kun vaalisijoille asetettujen nimet ovat olleet julkisuudessa esillä.

– Meillä on ollut kirkollisissa vaaleissa yleensä hyvät äänestysprosentit, joten uskoakseni myös kirkkoherranvaali kiinnostaa. Loka–marraskuussa se sitten nähdään, miten liminkalaiset aktivoituvat ääntään käyttämään.

Junttolan mukaan kirkkoherravalinnasta onkin syytä kiinnostua ja innostua:

– Kirkkoherra on seurakunnassa keskeinen henkilö niin hengellisellä kuin hallinnollisella puolella.

 

Lokakuussa tehdään ehdokkaita tutuiksi

Ehdokkaisiin liminkalaiset pääsevät tutustumaan lokakuussa kun vaalisijoille asetetut toimittavat kukin vuorollaan päiväjumalanpalveluksen Limingan kirkossa.

Alavieskan seurakunnan vt. kirkkoherra, TM Riitta Valtokari antaa vaalinäytteensä 6. lokakuuta, Raahen seurakunnan kappalainen, TM Pekka Tuomikoski 13. lokakuuta ja Haukiputaan seurakunnan kappalainen, TM Saila Karppinen 20. lokakuuta.

– Ajatus on, että seurakuntalaisilla on näiden vaalisaarnojen yhteydessä myös mahdollisuus tavata ja jututtaa ehdokkaita. Lisäksi on alustavasti suunniteltu vaalipaneelia, Junttola mainitsee.

Kirkkojärjestyksen mukaan ”pätevistä hakijoista on vaalisijoille asetettava kolme siinä järjestyksessä, kuin heidät katsotaan taitaviksi ja kykeneviksi virkaan ottaen huomioon viran erityiset tarpeet”.

Vaalisijoille pääsyn ratkaisee viime kädessä kokonaisuus, ei niinkään mikään hakijan yksittäinen taito tai ominaisuus. Vaalisijoja jaettaessa tarkastellaan hakijan työuraa: kuinka pitkä se on, minkä verran siihen sisältyy johtamiskokemusta. Kirkkoherran virkaan vaaditaan kirkollisen johtamisen tutkinto.

Ennakkoäänestys toteutetaan Limingassa loka–marraskuun taitteessa. Kirkkoherranvaali toimitetaan sunnuntaina 3. marraskuuta.

=> Kommentoi ja anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Limingan seurakunta Seurakunnat