Kimi Räikköstä ja Aleksis Kiveä yhdistää ainakin yksi tekijä: he ovat molemmat esillä tulevissa lukupiireissä.

Miten lukupiirin kirja valitaan?

12.8.19

Miten lukupiirien kirjat määräytyvät? Seurakuntien lukupiirien järjestäjät vastaavat. Samalla paljastuu, mikä yhdistää Kimi Räikköstä ja Aleksis Kiveä.


Teksti: Iida Putkonen . Kuvat: Mari Lähteenmaa .

Seurakunta järjestää lukupiirejä, joiden on tarkoitus houkutella mukaan kaikenlaisia lukijoita. Miten teokset valikoituvat, lukupiirejä vetävät Juha Vähäkangas ja Irja Lahdensivu?

– Lukupiirilistan laatiminen on välillä haastavaa. Kirjoihin ei voi valita ihan uutuutta, sillä kirjastovarauksia on hurjasti ja pokkariversio on vielä ilmestymättä. Teoksen saatavuus lukemiseen on tärkeintä.

– Pyrimme valitsemaan monipuolisesti eri kirjailijoiden ja erimaalaisten kirjailijoiden teoksia. Poikkeuksena haukiputaalaiset kirjailijat Alasalmi ja Skiftesvik, heiltä valitaan teoksia sitä mukaa, kun ilmestyy uusia kirjoja, Lahdensivu kertoo.

Luetteko kaikkia genrejä? Millainen on hyvä kirja?

– Hyvä kirja on sellainen, joka herättää mielenkiintoa ja keskustelua. Juuri mielipiteet ja keskustelu ovat lukupiirin ydintä.

– Lukulistalla on ollut runokirjoja, taidekirjoja, historiateoksia, sarjakuvaromaaneja, lastenkirjoja, filosofian historiaa käsitteleviä teoksia. Mukana on myös sellaisia teoksia, joissa on mahdollisuus saada kirjailija itse paikalle keskustelemaan kanssamme kirjasta.

– Monenlaisia kirjoja luetaan, mutta täytyy myöntää, että kauhu- ja fantasiakirjoja ei ole lukupiirissä luettu.

Vaikuttavatko kirjojen saamat palkinnot?

– Viime vuonna luimme Olli Jalosen Taivaanpallo-romaanin jo hyvissä ajoin, kun olin varma että se voittaisi Finlandia-palkinnon – ja kuinkas kävikään. Samoin on käynyt myös Nobel-palkittujen ja Botnia-kirjojen suhteen, Vähäkangas sanoo.

– Kirjan saamat palkinnot ovat myös suositus, mutta sellaiset kirjat ovat usein myös varauslistojen kärjessä.

– Ehdotuksia lukupiiriin otettavista kirjoista otan mielelläni vastaan. Tämänkin syksyn kirjat ovat lukupiirissä kävijöiden ehdotuksia, Lahdensivu sanoo.

– Lokakuussa Kastellin pappilankamariin Kirjavirtaa Pappilassa -kirjallisuuspiirin kirjoina ovat teokset, joiden aiheet ovat Aleksis Kivi ja Kimi Räikkönen.

Mitä haluaisit meidän kysyvän seuraavaksi? Lähetä palautetta.

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Karjasillan seurakunta Seurakunnat