Onko pakko harrastaa?

14.8.19

Koulujen alettua perheissä alkaa tasapainoilu siitä, mikä on hyvä ikä aloittaa harrastaminen ja mikä on sopiva määrä harrastuksia.


Minna Kolistaja Pixabay

Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että alle kouluikäiset eivät tarvitse harrastuksia vielä ollenkaan ja alakouluikäisetkin vain hyvin maltillisen määrän. Mitä mieltä olet, Tuiran seurakunnan lapsi- ja perheyön sihteeri Anu Hannula?

Ajattelen, että alle kouluikäiselle lapselle ilta-aika kotona on arvokasta aikaa, sillä alle kouluikäiset viettävät puuhantäyteisen ja melko aikataulutetun päivän päiväkodeissa.

– Lapsia ohjataan harrastusten pariin yhä aikaisemmin, mutta mielestäni lapsen ei ole välttämätöntä harrastaa mitään ohjattua toimintaa. Ilmankin lapsi kasvaa ihan tasapainoiseksi ihmiseksi.

– Sitä paitsi ulkopuolisen tahon järjestämänä toiminta tietyssä paikassa tiettyyn kellonaikaan on aika kapea määritelmä harrastukselle. Ihan yhtä hyvä vaihtoehto on esimerkiksi lukea kotona, potkia palloa pihalla, viettää aikaa kavereitten kanssa.

– Paine harrastaa on kyllä kova. Mutta suorituskeskeisyyttä tai tehokkuusajattelu ei sovi lapsuuteen. Ei lapsi tarvitse koko aikaa järjestettyä ohjelmaa. Lapsi tarvitsee myös tilaa ihan vain olla.

– Osa aikuisista saattaa pitää ohjattua harrastamista arvokkaampana kuin omaehtoista tekemistä ja lapset ohjataan herkästi harrastamaan ryhmissä. Minusta olisi tärkeää oivaltaa myös itsekseen tekemisen tärkeys.

Mitkä ovat hyvän harrastuksen tuntomerkkejä?

– Se, että lapsi viihtyy harrastuksessa ja että se tuottaa hänelle iloa. Harrastuksen pitää ennen kaikkea kiinnostaa lasta itseään.

– Toki aikuisella voi olla rooli kertoa lapselle erilaisista mahdollisuuksista. Lapsen kanssa voidaan yhdessä pohtia, mitkä asiat lasta kiinnostavat ja minkälaisia harrastuksia niihin liittyen on valittavissa.

Milloin harrastuksia on liikaa?

– Jos lapsi ei jaksa arjen touhuja kuten koulutehtäviään eikä koskaan ehdi tavata kavereitaan.

– Lapsen kuunteleminen on ensiarvoisen tärkeää. Perheen aikuiselta tarvitaan taitoa lukea lastaan ja etsiä tasapainoa harrastusten ja muun elämän välillä.

 

Kommentoi täällä: https://rauhantervehdys.fi/palaute/

Kommentteja voidaan julkaista RT:n mieliopidesivulla, mikäli annat nimesi ja yhteystietosi toimituksen tietoon.

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta