Onko pakko harrastaa?

14.8.19

Koulujen alettua perheissä alkaa tasapainoilu siitä, mikä on hyvä ikä aloittaa harrastaminen ja mikä on sopiva määrä harrastuksia.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Pixabay .

Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että alle kouluikäiset eivät tarvitse harrastuksia vielä ollenkaan ja alakouluikäisetkin vain hyvin maltillisen määrän. Mitä mieltä olet, Tuiran seurakunnan lapsi- ja perheyön sihteeri Anu Hannula?

Ajattelen, että alle kouluikäiselle lapselle ilta-aika kotona on arvokasta aikaa, sillä alle kouluikäiset viettävät puuhantäyteisen ja melko aikataulutetun päivän päiväkodeissa.

– Lapsia ohjataan harrastusten pariin yhä aikaisemmin, mutta mielestäni lapsen ei ole välttämätöntä harrastaa mitään ohjattua toimintaa. Ilmankin lapsi kasvaa ihan tasapainoiseksi ihmiseksi.

– Sitä paitsi ulkopuolisen tahon järjestämänä toiminta tietyssä paikassa tiettyyn kellonaikaan on aika kapea määritelmä harrastukselle. Ihan yhtä hyvä vaihtoehto on esimerkiksi lukea kotona, potkia palloa pihalla, viettää aikaa kavereitten kanssa.

– Paine harrastaa on kyllä kova. Mutta suorituskeskeisyyttä tai tehokkuusajattelu ei sovi lapsuuteen. Ei lapsi tarvitse koko aikaa järjestettyä ohjelmaa. Lapsi tarvitsee myös tilaa ihan vain olla.

– Osa aikuisista saattaa pitää ohjattua harrastamista arvokkaampana kuin omaehtoista tekemistä ja lapset ohjataan herkästi harrastamaan ryhmissä. Minusta olisi tärkeää oivaltaa myös itsekseen tekemisen tärkeys.

Mitkä ovat hyvän harrastuksen tuntomerkkejä?

– Se, että lapsi viihtyy harrastuksessa ja että se tuottaa hänelle iloa. Harrastuksen pitää ennen kaikkea kiinnostaa lasta itseään.

– Toki aikuisella voi olla rooli kertoa lapselle erilaisista mahdollisuuksista. Lapsen kanssa voidaan yhdessä pohtia, mitkä asiat lasta kiinnostavat ja minkälaisia harrastuksia niihin liittyen on valittavissa.

Milloin harrastuksia on liikaa?

– Jos lapsi ei jaksa arjen touhuja kuten koulutehtäviään eikä koskaan ehdi tavata kavereitaan.

– Lapsen kuunteleminen on ensiarvoisen tärkeää. Perheen aikuiselta tarvitaan taitoa lukea lastaan ja etsiä tasapainoa harrastusten ja muun elämän välillä.

 

Kommentoi täällä: https://rauhantervehdys.fi/palaute/

Kommentteja voidaan julkaista RT:n mieliopidesivulla, mikäli annat nimesi ja yhteystietosi toimituksen tietoon.

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta