Pääkirjoitus: Keskitytään Jeesukseen

28.8.19

Kristityt ovat ennenkin olleet erimielisiä, mutta ymmärtäneet, että keskeisestä on pidettävä yhdessä kiinni, kirjoittaa Niilo Pesonen.


Teksti: Niilo Pesonen . Kuvat: Sanna Krook .

Kirkko ja seurakunnat voivat julkisuutta seuraamalla näyttäytyä eripuraisena ja riitelevänä yhteisönä.

Totuus seurakuntien arkipäivästä on toki jotain muuta. Silti kasvava polarisaatio näkyy kirkon sisällä ja myös kirkkojen välisissä suhteissa. Mikä lääkkeeksi?

Vuonna 48 jKr. pidettiin kristillisen kirkon merkittävin kokous, Jerusalemin kokous (Ap.t. 15: 1–21). Taustalla oli kiista siitä, tuleeko kristityksi kääntyvä ympärileikata juutalaisen perinteen mukaan.

Kokouksen ratkaisu oli sallia molemmat käytännöt. Ilman tätä ratkaisua kristinusko olisi jäänyt vain yhdeksi juutalaisuuden lahkoista.

Apostolit ja Paavali päätyivät edellä mainittuun ratkaisuun, koska näkivät sanoman Jeesuksesta suurempana kuin keskinäiset teologiset erimielisyytensä.

Oulua pidetään ekumenian mallikaupunkina. Sitä se onkin. Viimeisin esimerkki tästä on menneellä viikolla toteutettu Bless my Oulu -ilta.

Eri kirkkojen ja seurakuntien jäsenet halusivat luoda matalan kynnyksen tilanteen, johon kaikkien olisi hyvä tulla.

Tapahtuma kertoo paitsi seurakuntalaisten omasta innostuksesta, ymmärryksestä, että Jeesus yhdistää ei erota.

Kristinuskon historiasta voi ottaa oppia. Kristityt ovat ennenkin olleet erimielisiä, mutta ymmärtäneet, että keskeisestä on pidettävä yhdessä kiinni.

Keskitytään siis Jeesukseen.

Kirjoittaja on Oulun ev.lut. seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja

Anna palautetta pääkirjoituksesta

 

Arkisto: Niilo Pesosen pääkirjoitus 7.3.2019

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä Tuiran seurakunta