Pääkirjoitus: Luonto opettaa meille tärkeitä arvoja

21.8.19

Metsässä kukaan ei ole kiinnostunut saavutuksistani, eikä siellä eletä murehtien huomista, vaan ollaan läsnä tässä ja nyt, arvioimatta ja arvostelematta, kirjoittaa Kati Jurkko.


Teksti: Kati Jurkko . Kuvat: Teija Soini .

Tykkään olla metsässä. Varsinkin loppukesällä ja syksyllä, kun luonto antaa satoaan, voisin olla päivät metsässä.

Luonnonantimia tärkeämpää minulle on metsän rauhoittava vaikutus. Minulle metsä on kuin valtava temppeli, jossa Jumala ja pyhyys ovat vahvasti läsnä.

Hämmästelen ja ihastelen joka kerta luonnon ihmeitä, täydellisyyttä ja voimaa, ja toisaalta tunnen, miten haavoittuva ja herkkä se on.

Metsä ja luonto antavat minulle paljon. Mitä minä voisin antaa sille?

Vahva suhde luontoon opettaa esimerkiksi maltilliseen kuluttamiseen.

Kati Jurkko

Luonnossa kulkiessani pidän huolen siitä, että en jätä jälkeeni roskia enkä turmele luontoa. Muut luontoa kunnioittavat ja säästävät valinnat ovat isompia: millä lämmitän kotini, millä liikun, mitä syön; minkälaista politiikkaa kannatan ja mitä teen, jotta muutkin tekisivät ekologisia valintoja.

Valintoja ohjaavat arvot, ja omille arvoilleen voi hakea suuntaa ja tukea – mistäpä muualta kuin luonnosta. Kun kävelee metsässä ikihonkien keskellä tai pysähtyy ihastelemaan isoa muurahaispesää, voi oppia paljon.

Metsässä kukaan ei ole kiinnostunut saavutuksistani, eikä siellä eletä murehtien huomista, vaan ollaan läsnä tässä ja nyt, arvioimatta ja arvostelematta. Kaikella siellä on arvo itsessään, ei hyödyn tai mielihyvän vuoksi.

Vahva suhde luontoon opettaa esimerkiksi maltilliseen kuluttamiseen. Kun syksyn lehtien väriloisto ja kahina kenkien alla tai metsämyyrän vipellys hiljaisessa metsässä sykähdyttävät sydäntä ja tuovat iloa, ei tarvitse ympärilleen tavaroita, joita ilmankin voi olla.

Ihmisille on annettu suuri vastuu varjella luontoa. Onneksi tämä vastuu otetaan nyt tosissaan ja toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi on ryhdytty, ja onneksi jokainen meistä voi osaltaan vaikuttaa asiaan.

Kirjoittaja on Rauhan Tervehdys ry:n hallituksen jäsen

Anna palautetta kirjoituksesta

Lue kirjoittajan muut pääkirjoitukset:

Pääkirjoitus: Onko tuote kunnossa?

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä