Piispa Jukka Keskitalo haastaa pyörän selkään hyvän asian vuoksi

7.8.19

Uudella Piispanpyöräily-tapahtumalla kerätään varoja lasten liikuntaharrastusten tukemiseen. Piispanpyöräily järjestetään 14. syyskuuta Oulussa.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Harriet Urponen .

Piispanpyöräily on piispa Jukka Keskitalon ideoima uusi kaiken kansan liikuntatapahtuma. Se toteutetaan Oulussa syyskuun toisena lauantaina.

Pyöräilijät lähtevät matkaan tuomiokirkon edestä ”liikuttavan pienen” hartauden jälkeen. Matkakohteena on Oulujoen pappila, jonne reittivaihtoehtoja on kaksi. Lyhyempi reitti kulkee Poikkimaantien siltaa, pidempi menee Madekosken kautta.

Yhteistyökumppanina Piispanpyöräilyssä on Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu, Popli ry. Tapahtumalla kerätään varoja vähävaraisten perheiden lasten liikuntaharrastusten tukemiseen.

– Oulu on vahvasti profiloitunut pyöräilykaupunkina, joten ajattelin pyöräilyn lajina sopivan hyvin myös hyväntekeväisyystarkoituksessa järjestettävän liikuntatapahtuman keskiöön, Keskitalo perustelee.

Apu menee perille diakoniatyöntekijöiden kautta

Lasten liikkumisen tärkeydestä ja liikuntaharrastusten tukemisesta on puhuttu viime vuosina paljon. Monissa perheissä kamppaillaan taloudellisissa vaikeuksissa, mikä näkyy myös siinä, ettei lastenliikuntavälineisiin tai lisenssimaksuihin ole varaa.

Piispan tytär Saara Keskitalo kilpaili vastikään Kalevan kisoissa naisten aitajuoksun pikamatkan finaalissa. Perheessä tiedetään siis hyvin, kuinka paljon iloa liikunnalla saa lapsen elämään.
Usein lasten unelmat liikunnan ja urheilun saralla voivat jäädä toteuttamatta, jos niiden tukemiseen ei perheissä ole taloudellisia rahkeita.

– Diakoniatyöntekijöillä on hyvä käsitys siitä, missä todellisuudessa Oulun seudulla eletään. Siksi olenkin iloinen, että avun koordinoi perille Oulun seurakuntien diakoniatyö, piispa sanoo.

Oulussa piispojen vetämillä liikuntatapahtumilla on perinteitä

Piispallisilla liikuntatapahtumilla on jo perinteitä, sillä Keskitalon edeltäjä Samuel Salmi järjesti vuosikymmenen ajan Piispansauvakävelyä. Liikunnan ilon lisäksi tapahtuma tarjosi Oulun kaupunginteatterin aulassa areenan eri toimijoille ja yhdistyksille esitellä omaa toimintaansa.

Piispa Salmi on saanut erityiskutsun Piispanpyöräilyyn.

– Haluan kunnioittaa sitä perinnettä, joka piispallisilla liikuntatapahtumilla Oulussa on, piispa Keskitalo toteaa.

Oulujoen pappilassa on tarjolla suolapalaa ja ohjelmaa, kuten palauttavia liikuntatuokioita. Pihassa on myös Poplin rekka, jossa voi testata oman kuntonsa.

Hyväntekeväisyys on tapahtuman ytimessä

Uudessa liikuntatapahtumassa piispa haluaa painottaa hyväntekeväisyyden merkitystä. Hän toivoo näkevänsä tapahtumassa mahdollisimman paljon osallistujia esimerkiksi kaupungin ja seurakuntien työntekijöistä, luottamushenkilöistä ja vapaaehtoisista.

Oulun kaupunki onkin ottanut tiedon tapahtumasta ilolla vastaan.

– Oulun uudet Sykkeli-kaupunkipyörät mahdollistavat osallistumisen vaikkapa matkailijoille, piispa vinkkaa.

Piispanpyöräilystä on tarkoitus tulla jokavuotinen tapahtuma, mutta kysyttäessä piispalta seuraavan vuoden keräyskohdetta, hän ottaa asian suhteen aikalisän.

– Tämän vuoden tapahtuma on pilotti ja syksyn jälkeen olemme hiippakunnassa viisaampia miettimään tulevan vuoden tapahtumaa. Toiveeni olisi, että keräys lähtisi lumipallon lailla eteenpäin ja saisimme kerättyä paikallisille perheille mahdollisimman hyvän potin.

Mitä mieltä olet uutisesta? Kerro se meille!

Sinua voisivat kiinnostaa myös arkistojuttumme:

Jukka Keskitalo: Kristilliset kesäjuhlat kiinnostavat, koska ihmisillä on hengellisyyden kaipuuta

Piispa Keskitalo Suviseurojen avajaisissa: Epätäydellisenäkin kirkko on Kristuksen kirkko

Jukka Keskitalosta uusi piispa Oulun hiippakuntaan

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko