Kolumni: Sananvapaudet rajat

22.8.19

”Minun oikeuteni liikkua loppuu siinä, missä sinun nenäsi alkaa”. Vapaus ilmaista asioita ei merkitse vapautta puhua mitä tahansa, kirjoittaa Seija Helomaa.


Teksti: Seija Helomaa . Kuvat: Sanna Krook .

Osallistuin kesällä Euroopan kirkkojen konferenssin järjestämään ekumeeniseen seminaariin Portugalissa. Teemana olivat sananvapaus, vihapuhe, viharikokset ja populismi ja näiden suhde eri kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen elämään.

Pohdimme sananvapautta ihmisoikeutena, jolla on rajat. Hieman pilke silmäkulmassa joku rinnasti asiaa niin, että ”minun oikeuteni liikkua loppuu siinä, missä sinun nenäsi alkaa”. Vapaus ilmaista asioita ei merkitse vapautta puhua mitä tahansa.

Puheenvuoroissa nousivat esiin muun muassa kasvava toisen ihmisen kunnioituksen puute.

Kuka tahansa voi tänä päivän julkaista mielipiteitä, väitteitä ja uutisia tai valeuutisia. Tätä vasten korostuu median rooli oikean ja ajantasaisen tiedon jakajana. Ihmiset tässä ajassa tuntuvat kaipaavan yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin kysymyksiin, ja populismin keinoin tarjotaan helppoja vastauksia faktoista ja yhteiskunnan sisäisestä rauhasta välittämättä.

 

Populismin keinoin tarjotaan helppoja vastauksia.

Seija Helomaa

 

Tämä ei automaattisesti kanna hyvää hedelmää: viha asenteena ja ulos lausuttuna synnyttää väkivaltaa ja viharikoksia. Antisemitismi, islamofobia ja vihamielisyys eri kristillisten ryhmien välillä ovat Euroopassa läsnä, mutta ihmiset muodostavat jakolinjoja myös monilla muilla kuin uskonnollisilla perusteilla.

Sananvapaus on perustavanlaatuinen ihmisoikeus, ja ihmisellä on vapaus esimerkiksi ilmaista eriäviä mielipiteitä. Sillä, miten toisista ihmisistä puhumme, on kuitenkin moraaliset ja lain säätämät rajat.

Jokaisen ihmisen mittaamaton arvo Jumalan luomana on kristitylle peruslähtökohta toisen ihmisen kohtaamiseen. Euroopan kirkkojen konferenssi ja sen jäsenkirkot ovat sitoutuneet toimimaan vihapuhetta ja vihanlietsontaa vastaan.

 

Kirjoittaja on Kiimingin seurakunnan kappalainen

 

Herättikö juttu ajatuksia? Anna palautetta.

Lue lisää kolumneja:

Kolumni: Merirosvo ja aarrekartta

Kolumni: Ei se ole minulta pois

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kiimingin seurakunta Näkemyksiä