Kuva on kesäkuussa Onkamon uimarannalla Haukiputaalla pidetystä nuotioillasta.

Arkisen kohtaamisen trendi voimistuu Oulun seudulla

6.8.19

Seurakunnat pyrkivät tavoittamaan ihmisiä yhä enemmän arjen keskellä. Kohtaamisiin pyritään niin festareilla, hautausmailla, kahviloissa kuin markkinoilla.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Karita Isola .

Kirkossa on viime vuosina havahduttu yhä selkeämmin siihen, että tavoittaakseen ihmiset on mentävä sinne, missä ihmiset luontaisesti liikkuvat. Parhaillaan meneillään olevilla asuntomessuilla Kouvolassakin kirkon työntekijät ovat paikalla.

Voimistuva kohtaamisten trendi näkyy selkeästi myös Oulun seudulla. Haukiputaan seurakunnan diakoniatyöntekijä Karita Isola pitää tärkeänä sitä, että seurakunnan työntekijöiden kasvot tulisivat ihmisille tutuksi.

– Eivät kaikki ihmiset tule seurakunnan tapahtumiin, siksi on tärkeää olla läsnä myös muualla.

Haukiputaalla seurakunta on mukana tapahtumissa

Kesäisin luonnon helmassa järjestettävät nuotioillat yhteislauluineen ovat olleet Haukiputaalla suosittuja.

Koolla on oltu niin uimarannalla, satamassa kuin kodassa. Laulaessa, kahvitellessa ja makkaraa paistaessa juttuun pääsee luontevasti

– Ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, mitä seurakunnassa tehdään. Kynnys lähteä mukaan toimintoihin voi kuitenkin olla korkea. Kun työntekijät ovat entuudestaan tuttuja, se laskee kynnystä, ja mukaan on helpompi tulla, Isola kertoo.

Haukiputaalla onkin tehty päätös olla läsnä mahdollisimman monessa seurakunnan alueen tapahtumassa. Uutta jalkautumisstrategiaa varten on teetetty myös telttakatos, jonka takaseinää koristaa Haukiputaan kirkon kuva.

Usein paikalla on useampi työntekijä, mutta Maakinen Martinniemi -tapahtumassa Karita Isola oli liikkeellä yksin. Hän kulki pappien virkapaitaa vastaava diakoniatyöntekijöiden vihreä pantapaita päällään ihmisten joukossa.

– Kyllähän sitä varmaan herätti huomiota, mutta onneksi osa rohkaistui juttusille aikansa katseltuaan.

Isolan mukaan moni kysyi suoraan sitä, miksi seurakunta on paikalla.

– Minusta on mahtavaa, että voi näkyä tavallisena ihmisenä ihmisten joukossa. Toivon, että se välittää viestiä helposti lähestyttävästä seurakunnasta.

Oulujoella tarjoiltiin kahvia hautausmaalla kävijöille

Kesäkuun alussa Oulujoen hautausmaalla diakoniatyöntekijät tarjosivat ihmisille kahvia ja juttuseuraa kahtena päivänä. Ajankohta oli suunniteltu sitä silmällä pitäen, että elettiin kiihkeintä kukkienistutusaikaa.

Diakoniatyöntekijä Anu Fedotoffin mukaan paikalla kävi monen ikäistä väkeä ja juttua riitti monesta aiheesta – muustakin kuin säästä.

– Ihmiset, joita emme olleet koskaan tavanneetkaan, puhuivat hyvinkin syvällisistä asioista. Parasta oli, että ihmisillä ei ollut kiire ja he alkoivat jutella myös keskenään.

Osansa saattoi olla myös miljööllä, sillä hautausmaalla moni on tavallista herkemmällä tuulella.

Fedotoffin mukaan kohtaamisia kahvin äärellä on tarkoitus jatkaa ensi kesänä – ja miksei vastaavaa voisi toteuttaa myös syksyllä, kun kesäkukkien tilalle vaihdetaan kanervia.

– Tällainen on meille työntekijöille helppo järjestää. Ei vaadi paljoa, mutta saa paljon.

Limingan kirkkoon oli avoin kutsu porinakahveille

Kesän aikana seurakunnan työntekijä on ollut tavattavissa viikoittain Limingan kirkossa ja Oulun tuomiokirkossa. Kokemukset molemmissa ovat olleet rohkaisevia.

Limingassa pappi oli heinäkuussa tavattavissa parin tunnin ajan joka keskiviikko ja torstaisin kirkkoon kokoonnuttiin laulamaan ja porisemaan kahvin äärelle.

– Alkukesästä Luovin opiskelijat pitivät täällä kahvilaa, ja se oli ihan kauhean hyvä kokemus, joten ajattelimme jatkaa siitä, kertoo diakonissa Heini Karhumaa kokeilun perusteista.

Toiminnalle oli tilausta myös siksi, että kesällä seurakunnan kerhot ovat tauolla.

Karhumaa pohtii, että kesätoimintaa olisi varmaan voinut mainostaa enemmänkin, mutta ensimmäinen vuosi meni vähän kokeilun merkeissä.

Toivon, että tämä lisäisi tunnetta siitä, että olemme täällä ihmisiä varten.

Hanna Valkama

 

Tuomiokirkon kryptassa kohdataan paikallisia ja turisteja

Oulussa tuomiokirkon kryptassa on toiminut kahvila jo vuosia. Hiljaisella viikolla pääsiäisen aikaan kirkkosalissa päivysti työntekijä.

Tänä kesänä myös kryptassa on ollut seurakunnan työntekijä tavattavissa torstaisin. Pastori Hanna Valkaman mukaan kohtaamiset ovat työn parasta antia.

Osan kanssa jutellaan keveistä asioista, kuten kesämatkailusta, mutta jos kahvilassa on rauhallisempaa, keskustelu voi mennä henkilökohtaisempiin aiheisiin.

– Kohtaaminen voi parhaimmillaan lisätä hyvinvointia. Toivon, että tämä lisäisi tunnetta siitä, että olemme täällä ihmisiä varten.

 

Mitä mieltä sinä olet aiheesta? Kerro kokemuksesi ja kommentoi täällä.

 

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Limingan seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Seurakunnat