Tyrnävän Taiteiden yössä kävijät pääsevät osaksi kirkon lähihistoriaan sijoittuvaa näytelmää.

Taiteiden yö tulee kirkkoihin

26.8.19

Kulttuurintäyteisiä iltoja on luvassa syksyn mittaan Tyrnävällä ja Muhoksella. Ohjelmassa on niin lapsille kuin aikuisille suunnattua tapahtumaa, ja luvassa on yllätyksiä.


Teksti: Iida Putkonen . Kuvat: Minna Kolistaja .

 

Taiteiden yö on perinteikäs syksyinen kulttuurin ilta, jota vietetään jälleen tänäkin vuonna. Mukana tapahtuman järjestämisessä ovat myös paikalliset seurakunnat.

 

Draama valtaa Tyrnävän kirkon

 

Tyrnävällä taiteiden yötä vietetään perjantaina 30. elokuuta. Tyrnävän seurakunta on ollut mukana tapahtumassa kolme kertaa aiemminkin vaihtelevin ohjelmin. Nyt neljännen vuoden koettaessa luvassa on jälleen jotain uutta – ja mysteeristä.

Tapahtumaa järjestävä seurakunnan lastenohjaaja Meiju Kaakinen kertoo, että aiempien vuosien koko perheen ohjelman sijaan tänä vuonna tapahtuma on suunnattu hieman vanhemmille.

– Nyt päätettiin repäistä ja tehdä selvästi nuorille ja nuorille aikuisille sekä sitä vanhemmille suunnattu ohjelma.

Ikäsuositus käy järkeen, kun kuulee mitä on luvassa. Tyrnävän kirkon valtaa nimittäin tänä taiteiden yönä interaktiivinen, eli osallistava näytelmä, jossa yleisölläkin on omat roolinsa.

 

Kolme näytöstä illan aikana

 

Täysin perinteet eivät uuden ohjelman myötä kuitenkaan unohdu, sillä näytelmä itsessään liittyy Tyrnävän kirkon historiaan.

– Se liittyy itse asiassa lähihistoriaan. Näytelmällä on totuuspohja, mutta luovuuttakin olemme käyttäneet käsikirjoituksessa reilusti, Kaakinen kertoo paljastamatta aiheesta sen enempää.

– Kannattaa olla paikalla, ettei mene ohi! hän jatkaa.

Taiteiden yön näytelmä järjestetään illan aikana kolme kertaa. Ensimmäinen näytös alkaa kello 18.30, toinen 19.30 ja viimeinen 20.30. Yksi näytös kestää noin 15–30 minuuttia ryhmän koosta riippuen. Kaakinen kertoo, ettei ryhmäkoolle kuitenkaan ole asetettu rajoitteita.

– Tarkoituksena on, että kirkko voi olla täynnä, tai mukana voi olla pienikin ryhmä.

Viime syksynä Tyrnävän seurakunta järjesti Taiteiden yössä pakohuonepelin Tyrnävän kirkossa. Kaakinen kertoo, että jonottajia oli edellisvuonna niin paljon, että tapahtuma venyi suunniteltua aikataulua pidemmäksi, jotta kaikki halukkaat pääsivät mukaan.

Kaksi vuotta sitten Tyrnävän seurakunta osallistui tapahtumaan muun muassa kirkon paloa käsittelevällä ”Vanhan kirkon mysteeri” -draamalla.

Lisätietoja Taiteiden yöstä Tyrnävällä löydät tapahtuman nettisivuilta.

 

Muhoksella vatsastapuhuja ilahduttaa perheitä

 

Muhoksella Taiteiden yö järjestetään 6. syyskuuta. Seurakunta on mukana yhtenä pääjärjestäjistä.

Tapahtumaa järjestävä seurakunnan nuorisotyönohjaaja Tuula Väänänen kertoo, että Muhoksen seurakunta on ollut mukana tapahtuman järjestämisessä alusta asti.

– Ensimmäinen Muhoksen Taiteiden yö oli seurakunnan ja kunnan nuorisotoimen yhdessä järjestämä, hän kertoo.

Tänä vuonna ohjelmaa varten on varattu sekä Muhoksen kirkko että Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus. Kulttuurikeskuksessa luvassa on YouTubestakin tutun vatsastapuhuja Sari Aallon esiintyminen ja meet and greet -tapaaminen.

Lapsiystävällinen ohjelma on seurakunnalle lähtökohtaisesti tärkeää Taiteiden yötä järjestäessä.

– Olemme halunneet tarjota perheille mahdollisuuden osallistua, Väänänen kertoo.

Muhoksen seurakunta järjesti lapsille suunnattuja tapahtumia myös ensimmäisessä Taiteiden yössä, jolloin ohjelmassa oli muun muassa klovnimessu ja kasvomaalausta.

Lasten ohjelman lisäksi tapahtumaan kuuluu iltaohjelma kirkossa.

– Tuomme sillä hengellisyyttä Taiteiden yöhön, Väänänen kertoo.

Lisätietoja Muhoksen Taiteiden yöstä löydät Muhoksen seurakunnan Facebook-sivuilta.

 

Mitä mieltä olet seurakuntien osallistumisesta tapahtumiin? Anna palautetta.

Lue Oulun Taiteiden Yöstä:

Taiteiden Yö valtasi seurakuntatalon

 

Lue lisää aiheesta:

Muhoksen seurakunta Seurakunnat Tyrnävän seurakunta Yleinen