Tuira saa seurakuntalaisten näköisen messun

26.8.19

Haluaisitko nähdä messun aikana näytelmän? Tai päästä soittamaan bongorumpua? Tuiran seurakunta toivottaa kaikki tervetulleeksi suunnittelemaan iltamessuaan.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Tuiran seurakunta uudistaa iltamessunsa ja haluaa antaa seurakuntalaisille tilaa sen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Sunnuntain messu suunnitellaan aina edeltävänä torstai-iltana.

Pastori Mari Tiekstra ja nuorisotyönohjaaja Tiina Siloaho toteavat seurakunnan olevan avoin kaikenlaisille ehdotuksille.

– Riippuu täysin mukaan tulevista vapaaehtoisista, millaiseksi messuillat muotoutuvat.

– Toteuttamisessa voi olla mukana kerran tai vaikka joka kerta, mikä kenellekin parhaiten sopii, Tiekstra ja Siloaho rohkaisevat.

Soittamaan tai vaikka saarnamaan

Tuiran seurakunnan iltamessuja on järjestetty 17 vuoden ajan. Kestoltaan normaalimittaista lyhyemmät, 30–45 minuuttiset, messut ovat keränneet kiitosta muun muassa musiikin osalta.

– Virsien ohella on ollut myös toisenlaista hengellistä musiikkia. Uudistuneessa iltamessussa voisi olla pelkästään hengellisiä lauluja, virsiä emme välttämättä laulaisi ollenkaan, Siloaho ja Tiekstra miettivät.

Mukaan toivotaan solisteja ja soittajia. Kerran kuussa on tarkoitus koota myös bändi paikalle saapuvista muusikoista, jotka harjoittelevat biisejä tunti, kaksi ennen messun alkua. Maallikkosaarnaajiakin mukaan mahtuisi, samoin kuin vaikka näyttelijöitä.

Messun rakenne on evankeliumeineen ja ehtoollisineen on sama kuin ennenkin.

Messun jälkeen voi jäädä teelle ja juttelemaan

Seurakuntansa iltamessuissa Mari Tiekstralla on ollut tapana kätellä messusta lähtijät. Usein syntynyt tunne, että moni olisi halunnut jäädä vielä pidemmäksi aikaa.

– Messun jälkeen ei oikein tiedetä, vieläkö voisi viivähtää, koska sille ei ole järjestetty erillistä tilaa. Uudistuneessa iltamessussa haluamme antaa aikaa myös kohtaamisille.

Messun jälkeen on vuorossa iltatee, johon voivat osallistua kaikki messussa kävijät.

– Meillä voi olla jokin teema tai sitten vain vapaata olemista. Samalla olisi mahdollisuus luoda uusia tuttavuuksia.

Jotta jokaiselle olisi jotakin

Tuiran iltamessut ovat keränneet keskimäärin 50–80 osallistujaa, mikä on perinteistä aamumessua enemmän. Osallistujista monet ovat olleet nuoria tai nuoria aikuisia, mutta uudistuneen iltamessun kohderyhmää nuorisotyönohjaaja ja pappi eivät halua lähteä rajaamaan.

Seurakuntalaisten osallistumisesta messujen suunnitteluun on puhuttu paljon. Tiekstran mukaan seurakuntalaisia on mukana lähes jokaisessa messussa esimerkiksi kolehdinkantajina tai tekstin lukijoina.

– Messun olisi hyvä olla sellainen kuin se joskus alun perin on ollut, yhdessä tehty. Siitä on vain ajan saatossa tullut vähän sellaista papin yksinpuhelua.

– Toisaalta moni haluaa tulla perinteiseen messuun, jossa areenalla on pääosin seurakunnan työntekijöitä. Pääasia on, että jokaiselle löytyy juuri itselle sopiva messu.

Syksyn ensimmäistä iltamessua suunnitellaan torstaina 29.8. klo 18 Tuiran kirkkoherranvirastossa.

=> Anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Tuiran seurakunta Yleinen