Kuva: Kasvokuva
Isosryhmissä on tilaa myös epäilijöille ja ihmettelijöille.

Voiko isonen olla ateisti?

29.8.19

Rippikoulujen isoset ajattelevat uskosta eri tavoin. Tuoreet tutkimustulokset saattavat tuntua jopa hämmentäviltä.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Pixabay .

TM Jouko Porkan tuore väitös selvitti isostoimintaan osallistuvien nuorten ajatuksia. Tutkimuksessa selvisi muun muassa, että isoset ovat hyvin heterogeeninen nuorisojoukko: heidän näkemyksensä uskosta ja syyt osallistua isostoimintaan ovat moninaiset.

Isosina on vahvasti kirkon uskoon sitoutuneita nuoria, mutta joukkoon mahtuu epäilijöitä, agnostikkoja ja jopa ateisteja. Motiivit toimintaan osallistumiselle vaihtelevat: osa näyttää ajautuneen mukaan puolivahingossa.

 

Haukiputaan nuorisotyönohjaaja Tarja Kainulainen, onko Haukiputaan isosten joukossa nuoria, jotka kertovat olevansa ateisteja?

– Kukaan isostoiminnasta kiinnostunut ei ole luonnehtinut minulle olevansa ateisti, mutta olen puhunut joidenkin nuorten kanssa siitä, että heidän on vaikea uskoa Jumalaan. Keskusteluissa on voinut selvitä, että heidän on vaikea uskoa Jumalaan juuri sillä tavoin kuin kirkossa Jumalasta puhutaan.

– Mietin sitäkin, voiko nuori kuvailla itseään ateistiksi, vaikka täsmällisesti ottaen kysymys on siitä, että hän kokee enemmän olevansa epäilijä, hänen on vaikea uskoa epäilyksettä Jumalan olemassaoloon.

 

Voiko Jumalan olemassaoloa epäilevä nuori olla isonen?

– Nuorelle ei ole helppo sanoa, ettei hän voi toimia isosena. Isoseksi pyrkivän on joka tapauksessa ymmärrettävä työnsä sisältö. Hänen tehtäviinsä kuuluvat hartaudet ja raamikset, hetket Raamatun äärellä. Jos hän ei usko Jumalaan, miten tällaiset tehtävät hoituvat? Tämä ristiriita nuoren on ymmärrettävä ja yhteinen luottamus löydettävä.

– Nuorten näkemyksistä on hyvä uskaltaa puhua avoimesti. Muutoin on vaarana se, että jumalakielteinen maailmankuva jää piiloon ja nuori kertoo ajatuksiaan työntekijöiden tietämättä.

– Isoskokemukset voivat olla nuorelle kasvunpaikka. Hän voi tulla Jumalasta toisiin ajatuksiin isosen työssä. Jostakin syystä hän kuitenkin haluaa osallistua isoskoulutukseen, joka kestää Oulussa kaksi vuotta. Joku kokemus on ajanut hänet rippikoulun jälkeen isostoiminnan piiriin. Eihän sekään voi olla poissuljettua, että sanomalla olevansa ateisti nuori hakee huomiota.

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Näkemyksiä