Äitisuhde vaikuttaa koko elämään

24.9.19

Monen kivun takana on äitisuhde. Tämän on vastaanotollaan huomannut sosiaalipsykologi ja psykoterapeutti Saara Kinnunen. Hän puhuu Oulussa pidettävässä naistenillassa tällä viikolla.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Sari Savela .

Ei ole liioittelua sanoa, että äitisuhde vaikuttaa koko elämään.

– Äiti on elämämme merkittävin henkilö riippumatta siitä, onko äidiltä saanut hyvät eväät elämään vai kantaako elämänsä ajan mukanaan täyttymätöntä äidin ikävää.

Näin sanoo sosiaalipsykologi, psykoterapeutti ja kirjailija Saara Kinnunen, joka puhuu 28. syyskuuta Oulussa otsikoilla ”Äitini tyttärenä ja tyttären äitinä” sekä ”Sovinto vapauttaa”.

Vastaanotollaan Kinnunen on huomannut, että monen kivun takana on äitisuhde.

– Kun ihminen tulee vastaanotolle masennuksen, ahdistuksen tai uupumuksen takia, väistämättä päädytään puimaan myös henkilön äitisuhdetta.

– Vastaanotolle tulevien tarinoista kuulen sellaista vaille jämistä – täyttymätöntä äidin ikävää – josta ihminen ei itse ole ehkä olenkaan tietoinen.

Kinnunen sanoo huomanneensa, että äiteihin kohdistuu täysin ylimitoitettuja odotuksia.

– Aikuisen ihmisen kypsyneeseen ajatteluun kuuluu kuitenkin huomata, että kukaan ihminen ei täytä meidän jokaista kaipuutamme täydellisesti.

Kinnunen kannustaa, että kun jälkikasvu on kasvanut täysi-ikäiseksi, äiti ja lapset kävisivät keskustelua menneisyydestä.

– Äiti voi aloittaa keskustelun esimerkiksi kysymällä, tuleeko lapsuudesta mieleen asioita, joissa hänen äitinä olisi pitänyt toimia toisin.

– Tällä tavalla saadaan avattua väylä huomata, että näistä asioista voi keskustella.

Kinnusen mielestä keskustelut pitäisi aloittaa nimenomaan äidin aloitteesta.

– Jos lapsi aloittaa, äiti menee helposti puolustuskannalle – onhan hän kuitenkin mielestään yrittänyt parhaansa äitinä.

Oulun naistenpäivässä Kinnuselta on luvassa vuorovaikutteinen luento. Toisin sanoen hän esittää kysymyksiä, joihin osallistujat pienissä ryhmissä tai pareittain miettivät vastauksia

– Kysymykset ovat sen verran yleisellä tasolla, ettei kenenkään tarvitse paljastaa  tilaisuudessa yksityisimpiä ajatuksiaan. Kuitenkin ne antavat sysäyksen miettiä asioita syvemmälläkin tasolla.

Naistenpäivätilaisuuden yksi tavoite on vahvistaa kiitollisuutta äidiltä saadusta perinnöstä ja auttaa tunnistamaan sitä kautta itselleen saamiaan voimavaroja.

Naistenpäivää vietetään lauantaina 28.9. kello 12–19 Karjasillan kirkossa. Tilaisuuden järjestävät Kellonkartanon ystävät ry ja Karjasillan seurakunta. Tilaisuus on maksuton, ruokailu ja kahvit omakustanteiset.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta