Kuva: Antti Pentikäinen
Antti Pentikäinen vierailee Oulussa 22. syyskuuta Sovinnon illassa.

Haaveena sovinnon kansanliike

18.9.19

Kutsun jokaista matkalle sovittelijaksi, sanoo kokenut rauhanrakentaja Antti Pentikäinen. Hän puhuu sovinnon tekemisestä Oulun tuomiokirkossa 22.9. kello 18.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Anna Tervahartiala .

Kiinnostuisitko toimimaan sovinnon tekijänä? Tätä kysyy Oulun tuomiokirkossa sunnuntaina vieraileva Antti Pentikäinen, jota voi perustellusti kutsua sovinnonteon ammattilaiseksi.

Keväällä Pentikäinen valittiin Yhdysvalloissa sovintoprosesseja kehittävän yksikön johtoon ja tutkimusprofessoriksi yliopistoon Washingtonissa. Aiemmin Pentikäinen on toiminut muun muassa Uskonnollisten ja perinteisten rauhanvälittäjien verkoston toiminnanjohtajana. Hän on työskennellyt myös Kirkon Ulkomaanavun johtajana.

Kysymys ryhtymisestä sovinnon tekijäksi on esitetty tosimielessä. Kokenut rauhanrakentaja ei tarjoa työtä maailmalla riehuvien konfliktien sovittelijana vaan herättelee innostusta etsiä sovintoa ruohonjuuritasolla, arkisissa hankaluuksissa kodeissa, työpaikoilla, kouluissa.

Kodin konfliktit ja kaukaiset sodat

Pentikäinen näkee, että maailmalla tehtävä rauhantyö voidaan kytkeä siihen sovinnon työhön, jota tarvitaan suomalaisessa yhteiskunnassa – myös kirkon sisällä silloin, kun erimielisyys on vallalla.

Hän ei arkaile yhdistää toisiinsa arkista riitaa kodissa ja sotaa maailmalla. Erikokoisissa konflikteissa on Pentikäisen mukaan paljon samaa logiikkaa ja lainalaisuuksia.

– Niiden ytimessä on usein muun muassa menetyksien pelkääminen, ehkä oletettuja vääryyksiä sekä me vastaan muut -asetelma.

Pentikäinen tietää kokemuksesta, että sovinnon teon perusta on osapuolien rauhallisessa kuuntelemisessa ja vuoropuhelussa. Mutta aivan aluksi konfliktien osapuolilla täytyy olla kaipaus ja tahto sovintoon. Syvällä meissä on sovinnon tahto.

Sovinnon matkalla kysytään kärsivällisyyttä

Jos polku sovittelijaksi kiinnostaa, Pentikäinen kannustaa tuomiokirkkoon kuulemaan asiasta lisää:

– Jokainen voi olla sovittelija, ja seurakunta voi olla paikka, jossa kannustetaan olemaan sovittelija.

Sitä Pentikäinen ei väitä, että sovinnon saavuttaminen ihmisten välille olisi helppoa. Sovinnon polku on usein pitkä sekä vaikea tie, hän kuvailee.

Pentikäinen liikkuu eri puolilla Suomea kouluttamassa ihmisiä sovinnontekijöiksi. Pohjoisessa sovintotyöhön on perehdytty aiemmin Oulun ja Lapin yliopistoissa. Käytännönläheisissä sovitteluopinnoissa on tarjottu työkaluja paikallisten kiistojen ratkaisuun sekä innostettu osallistujia selvittämään konflikteja rauhanomaisin keinoin.

Pentikäinen on toiminut neuvonantajana saamelaisten totuus- ja sovintoprosessin valmistelussa.

Konfliktien keskellä elävillä on usein paras tieto ristiriitojen syistä ja mahdollisista ratkaisuista

Antti Pentikäinen

Polulla tarvitaan myös rohkeutta olla avoin

Pentikäinen puhuu sovinnon polusta, jolla puhutaan avoimesti ihmisten välillä olevista jännitteistä. Yksi esimerkki epäluuloista voisi olla jännitteet kantaväestön ja Suomeen tulleiden pakolaisten välillä.

Pentikäinen tietää, että konfliktien keskellä elävillä on usein paras tieto ristiriitojen syistä ja mahdollisista ratkaisuista. Myös tämä pätee yhtä lailla pienissä ja suurissa konflikteissa.

Ihmisten raadollisuuden perinpohjaisesti maailmalla nähnyt Antti Pentikäinen ei pelkää unelmoida suomalaisten muodostamasta kansanliikkeestä, johon kuuluvat haluavat edistää sovintoa siellä, missä he elävät ja työskentelevät. Tähän sovintotyöhön hän on valmis antamaan käytännön malleja.

=> Anna palautetta jutusta

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulun tuomiokirkkoseurakunta