Kuva: Pixabay

Hartaus sunnuntaille 22.9.

20.9.19

Tänä pyhänä puhutaan kiitollisuudesta ja kiittämättömyydestä.


Mistä sinä olet tänään kiitollinen?

Kiitollisuus on vaikea laji. Monet pystyvät osoittamaan epäkohtia nopeasti, mutta kiitollisuudenaiheet vaativat pidempää pohdintaa. Ehkä otamme itsestäänselvyyksinä hyvät asiat elämässämme. Tai ehkä ajattelemme, että olemme ansainneet sen, mitä olemme saaneet, eikä itse ansaitusta hyvästä tarvitse kiittää ketään.

Kyky tuntea kiitollisuutta on tärkeää yhteisön hyvinvoinnille. Kun tunnemme kiitollisuutta, haluamme tehdä vastavuoroisesti asioita toisten hyväksi. Kiitollisuus myös tasa-arvoistaa ihmisten välisiä suhteita. Ymmärrän, etteivät omat ansioni lopulta ole puhtaasti omaa ansiotani, vaan muut ihmiset ja yhteiskunnalliset rakenteet ovat osaltaan auttaneet minua saavuttamaan tavoitteitani. Tämän takia haluan itse omalta osaltani edistää sosiaalista tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta.

Kyky tuntea kiitollisuutta edistää myös yksilön hyvinvointia. Kiitollisuus virittää meissä positiivisia tunnetiloja, jotka ovat yhteydessä muun muassa luovuuteen, stressinsietoon ja onnellisemmaksi koettuun elämään.

Kiitollisuuden tarkoitus ei ole silottaa pois elämän nurjaa puolta. Kuitenkin kiitollisuuden tunteminen lisää voimavarojamme kohdata vaikeita tilanteita varten. Jos siis olet tänään jostain kiitollinen, kiinnitä huomiosi siihen ja anna kiitollisuuden hoitaa itseäsi.

Kiitollisuutta voi harjoitella. Yksi klassikkoharjoitus on kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen. Tätä voi jokainen kokeilla: kirjoita joka tai vaikkapa joka toinen ilta niitä asioita, joista olet päivän aikana ollut kiitollinen. Jatka ja toista. Saatat hämmästyä, miten nopeasti alat huomata kiitoksen aiheita päivittäisessä elämässä.

Mistä sinä olet tänään kiitollinen?

Kaisa-Maria Pihlava
Kirjoittaja on psykologi ja teologi

 

Sunnuntai 22.9.2019
15. sunnuntai helluntaista
Psalmi: Ps. 65:2-6, 9 tai Ps. 136:1-9, 25-26
1. lukukappale: Jes. 38:16-20
2. lukukappale: Ef. 5:15-20
Evankeliumi: Luuk. 17:11-19

 

Ps. 65: 2-6, 9

Sinua, Jumala, me ylistämme Siionissa!
Me täytämme lupaukset, jotka annoimme sinulle,
  sillä sinä kuulet rukouksen.
  Sinun luoksesi kaikki ihmiset tulevat.
Syntimme ovat meille liian raskaat,
mutta sinä annat ne anteeksi.
  Autuas se, jonka sinä valitset!
  Hän saa tulla luoksesi ja asua pyhäkössäsi.
Ravitse meidät huoneesi antimilla,
temppelisi pyhyydellä!
  Mahtavilla teoilla sinä, Jumalamme, vastaat meille,
  sinä siunaat ja autat meitä.
Sinuun luottavat kaikki maan ääret
ja kaukaiset meren rannat.
  Maan äärissä ihmiset pelästyvät nähdessään sinun tunnustekosi.
  Sinä saat idän ja lännen maat kohottamaan riemuhuudon!

TAI

Ps. 136: 1-9, 25-26
Kiittäkää Herraa! Hän on hyvä.
Iäti kestää hänen armonsa.
  Kiittäkää jumalien Jumalaa!
  Iäti kestää hänen armonsa.
Kiittäkää valtiaitten valtiasta!
Iäti kestää hänen armonsa.
  Hän yksin tekee suuria ihmetekoja.
  Iäti kestää hänen armonsa!
Hän on taitavalla kädellään tehnyt taivaan.
Iäti kestää hänen armonsa!
  Hän on levittänyt maan vetten päälle.
  Iäti kestää hänen armonsa!
Hän on tehnyt suuret valot.
Iäti kestää hänen armonsa!
  Hän teki auringon hallitsemaan päivää.
  Iäti kestää hänen armonsa!
Hän teki kuun ja tähdet hallitsemaan yötä.
Iäti kestää hänen armonsa!
  Hän antaa ravinnon kaikille luoduille.
  Iäti kestää hänen armonsa!
Kiittäkää taivaan Jumalaa!
Iäti kestää hänen armonsa!

Jes. 38: 16-20
Juudan kuningas Hiskia rukoili, kun oli toipunut sairaudestaan:
”Herra, minun sydämeni elää sinulle,
anna rauha hengelleni,
vahvista minua, tee minut terveeksi!
Silloin kaikki se, mikä oli katkeraa,
kääntyy parhaakseni.
Sinä pelastat minut
kuoleman kuilusta.
Selkäsi taakse sinä heität
kaikki minun syntini.
Ei tuonela sinua kiitä
eikä kuolema sinua ylistä!
Ne, jotka syvyyteen joutuvat,
eivät voi turvautua uskollisuuteesi.
Elävät, elävät sinua ylistävät,
niin kuin minä tänään ylistän!
Isä kertoo lapsilleen
sinun uskollisuudestasi.
Herra on minut pelastanut,
hänen ylistystään soi meidän soittomme
hänen pyhäkössään
kaikkina elämämme päivinä.”

Ef. 5: 15-20
Katsokaa tarkoin, miten elätte: älkää eläkö tyhmien tavoin, vaan niin kuin viisaat. Käyttäkää oikein jokainen hetki, sillä tämä aika on paha. Älkää olko järjettömiä, vaan ymmärtäkää, mikä on Herran tahto. Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno, vaan antakaa Hengen täyttää itsenne. Veisatkaa yhdessä psalmeja, ylistysvirsiä ja hengellisiä lauluja, soittakaa ja laulakaa täydestä sydämestä Herralle ja kiittäkää aina ja kaikesta Jumalaa, Isää, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.

Luuk. 17: 11-19
Matkallaan kohti Jerusalemia Jeesus kulki Samarian ja Galilean rajaseudulla. Kun hän oli tulossa erääseen kylään, häntä vastaan tuli kymmenen spitaalista miestä. Nämä pysähtyivät matkan päähän ja huusivat: ”Jeesus, opettaja, armahda meitä!” Nähdessään miehet Jeesus sanoi heille: ”Menkää näyttämään itsenne papeille.” Mennessään he puhdistuivat. Huomattuaan parantuneensa yksi heistä kääntyi takaisin. Hän ylisti Jumalaa suureen ääneen, lankesi maahan Jeesuksen jalkojen juureen ja kiitti häntä. Tämä mies oli samarialainen. Jeesus kysyi: ”Eivätkö kaikki kymmenen puhdistuneet? Missä ne yhdeksän muuta ovat? Tämä muukalainenko on heistä ainoa, joka palasi ylistämään Jumalaa?” Ja hän sanoi miehelle: ”Nouse ja mene. Uskosi on pelastanut sinut.”

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko