Kuva: Pixabay

Hartaus sunnuntaille 29.9.

27.9.19

Mikkelinpäivä on kaikkien enkelien päivä, jolloin tutkistellaan heidän merkitystään ja tehtäviään. Jumalan sanansaattajina enkelit suojelevat ja opastavat ihmistä ja muistuttavat häntä Jumalan tahdon mukaisesta elämästä.


Oppia kirkassilmäisistä

Jeesuksen opetuslapset olivat vähitellen pääsemässä jyvälle. Heidän mestarinsa kykeni ihmetekoihin, hän todellakin oli se luvattu messias. Hän tulisi olemaan Israelin kuningas. Hän oli myös puheidensa perusteella poistumassa joksikin aikaa näyttämöltä. Avautuisi siis houkuttelevia pestejä messiaan valtakunnan ylimpään virkamieskuntaan. Joku epäilemättä tultaisiin nimittämään vt. varakuninkaaksi. Nyt kannattaisi pelata korttinsa oikein.

Jeesus romuttaa perinteiset henkilöstöhallinnon mallit. Pomoportaan rekrytoinnit pistetään jäihin. Tulevan valtakunnan johtajien esikuvat löytyvät lapsista. Avainsana on ”nöyryys”. Jeesus on lasten ystävä, mutta kertomuksen ydin on lapsen kaltaisuudessa. Jeesus asettaa lapsen esimerkiksi opetuslapsille. Kyse ei ole ikärasismista, kyllä Jeesus on ikääntyvien ja fysiikaltaan rapistuvien aikuistenkin ystävä. Olennaista on, että lapsi suhtautuu ympäristöönsä avoimesti, uteliaasti ja luottavaisesti. Kyynistyminen ei ole vielä saanut myrkyttävää otettaan lapsen sydämestä. Lapsi ei heti ensimmäiseksi ole kyseenalaistamassa touhun järkevyyttä ja yritä väkisin löytää vastakkaisia näkökulmia. Lapsi seuraa Jeesusta viattomasti. Lapsi on riippuvainen vanhemmistaan ja nauttii talon eduista ja palveluista vailla omia ansioitaan.

Yhteiskunnassamme kaikuu ääniä, jotka pyrkivät estämään lasten luontaisen hengellisen kasvun. Kristillistä sanomaa sensuroidaan koululuokissa. Jeesuksen seuraaminen ei ole K18. Jeesus asettaa alaikäisen ystävänsä vallanhimoisten pyrkyreiden edelle. Vapautuksen teologia kuuluu kaikille ikäkausille. Lasten enkelit ovat valveilla.

Esa Mangeloja
Kirjoittaja on takapenkin fariseus ja taloustieteen dosentti

 

Sunnuntai 29.9.2019
Mikkelinpäivä (Enkelien sunnuntai)
Psalmi: Ps. 103:19-22
1. lukukappale: 1. Moos. 28:10-17
2. lukukappale: Ilm. 12:7-12
Evankeliumi: Matt. 18:1-6 (7-9) 10

 

Ps. 103: 19-22
Herralla on istuimensa taivaissa,
ja hänen valtansa alla on kaikki maa.
  Ylistäkää Herraa, te hänen enkelinsä, te voimalliset sankarit,
  jotka hänen sanansa kuulette ja hänen käskynsä täytätte.
Ylistäkää Herraa, te taivaan joukot, kaikki hänen palvelijansa,
jotka hänen tahtonsa täytätte.
  Ylistäkää Herraa, te hänen luotunsa kaikkialla hänen valtakunnassaan.
  Ylistä Herraa, minun sieluni!

1. Moos. 28: 10-17
Jaakob lähti Beersebasta ja kulki kohti Harrania. Matkallaan hän jäi auringon laskiessa yöksi erääseen paikkaan, otti siltä paikalta päänalusekseen kiven ja kävi makuulle.

Yöllä Jaakob näki unessa portaat, jotka ulottuivat maasta taivaaseen, ja Jumalan enkelit kulkivat niitä ylös ja alas. Sitten hän näki, että Herra seisoi hänen vieressään ja sanoi: ”Minä olen Herra, isäsi Abrahamin Jumala ja Iisakin Jumala. Tämän maan, jolla sinä makaat, minä annan sinulle ja sinun jälkeläisillesi. Sinun jälkeläisesi tulevat lukuisiksi kuin maan tomuhiukkaset, ja sinun sukusi levittäytyy länteen ja itään, pohjoiseen ja etelään. Sinun ja sinun jälkeläistesi saama siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille. Minä olen sinun kanssasi ja varjelen sinua, minne ikinä menetkin, ja tuon sinut takaisin tähän maahan. Minä en hylkää sinua, vaan täytän sen, minkä nyt olen sinulle luvannut.”

Jaakob heräsi unestaan ja sanoi: ”Herra on totisesti tässä paikassa, enkä minä tiennyt sitä.” Pelko valtasi hänet, ja hän sanoi: ”Kuinka pelottavan pyhä tämä paikka onkaan! Tämä on varmaan Jumalan asuinsija ja itse taivaan portti.”

Ilm. 12: 7-12
Taivaassa syttyi sota. Mikael ja hänen enkelinsä kävivät taisteluun lohikäärmettä vastaan. Lohikäärme enkeleineen teki vastarintaa mutta kärsi tappion, eikä sille ja sen joukolle ollut enää sijaa taivaassa. Tuo suuri lohikäärme, tuo muinaisaikojen käärme, jota kutsutaan Paholaiseksi ja Saatanaksi, tuo koko ihmiskunnan eksyttäjä, syöstiin maan päälle, ja samoin syöstiin alas sen enkelit. Minä kuulin, kuinka taivaassa sanottiin kovalla äänellä:

– Nyt on pelastus tullut,
meidän Jumalallamme on kuninkuus ja mahti
ja hänen Voidellullaan valta.
Nyt on Syyttäjä syösty alas,
tuo, joka meidän Jumalamme edessä
syytti veljiämme päivin ja öin.
He voittivat hänet,
Karitsan veri ja heidän todistuksensa
toivat heille voiton.
He eivät säästäneet henkeään
vaan olivat valmiit kuolemaankin.
Iloitkaa siis, taivaat
ja te taivaiden asukkaat!
Mutta voi maata ja merta –
Saatana on laskeutunut teidän luoksenne!
Se on raivon vallassa, sillä se tietää,
että sen aika on lyhyt.

Matt. 18: 1-6 (7-9) 10
Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: ”Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?”

Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi:
”Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut. Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.

(Voi tätä maailmaa ja sen viettelyksiä! Viettelysten täytyy kyllä tulla, mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta ne tulevat! Jos kätesi tai jalkasi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Onhan parempi, että käsipuolena tai jalkapuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat kädet ja jalat tallella heitetään ikuiseen tuleen. Ja jos silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä menemään. Onhan parempi, että silmäpuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat silmät tallella heitetään helvetin tuleen.)

Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.”

 

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko