Hyvää ruokaa olisi hölmöä heittää pois

9.9.19

Haukiputaalainen kauppias Rauno Aunio antaa ylijäämäruokaa hyväntekeväisyyteen viikon jokaisena päivänä.


Kuvat: Teksti ja kuva: Minna Kolistaja .

Olisi hölmöä jättää hyödyntämättä hyvää ruokaa, sanoo Rauno Aunio.

Haukiputaalaisen K-supermarket Revontorin kauppias antaa ylijäämäruokaa hyväntekeväisyyteen viikon jokaisena päivänä: arkisin Haukiputaan seurakunnan jaettavaksi, lauantaina ja sunnuntaina paikalliselle rauhanyhdistykselle.

– Koko maan K-kauppiailla on yhteinen kestävän kehityksen linjaus, että syömäkelpoisia elintarvikkeita ei hävitettäisi kaatopaikan kautta, Aunio sanoo.

Ruoan kunnioituksen Aunio on oppinut tosin jo kotoa: mitään ei heitetty pois jos se suinkin oli syömäkelpoista.

Kun työttömien yhdistyksen organisoima ruokajakelu viime vuonna loppui, Aunio otti yhteyttä Haukiputaan seurakuntaan ja kysyi, olisiko seurakunnalla mahdollisuutta ottaa ruokajakelua hoitaakseen.

– Kaupan näkökulmasta olisi nopeaa kaataa ylijäämäruoka biopuristimeen. Mutta parasta on, että hyvä ruoka päätyy ravinnoksi. Sitä paitsi biojätteen kuskaaminen kaatopaikalle on kallista. Ylijäämäruoan lahjoittamiseen motivoi sekin, että se jää paikallisten ihmisten hyödyksi. Voi tuottaa hyvää mieltä jollekulle, jonka elämäntilanteessa apu on tervetullutta.

– Ruoka-avun pelisäännöt on sovittu selviksi. Me kaupassa voimme luottaa siihen, että ylijäämä noudetaan sovitusti. Kaikki on mennyt jouhevasti, kauppias kiittää yhteistyökumppaneita.

Termi ”hävikkiruoka” olisi aika päivittää

Kaupalta myymättä jäävää ruokaa kutsutaan hävikki- tai ylijäämäruoaksi. Aunion mielestä termin saisi päivittää.

– Sana hävikki on lähtöisin kaupan päästä: puhumme hävikistä kun tarkoitamme myymättä jäävää ruokaa. Puhuisin siis mieluummin ylijäämäruoasta.

Kauppias ei myöskään välttämättä kutsuisi yli jäävän ruoan jakamista ruoka-avuksi.

– Onko sillä vähän väärä sävy? Eivät kaikki kaupassakaan valitse ”oranssilaputettua” tarjousruokaa siksi, että ovat vähävaraisia.  Osa ostaa alennustuotteita taikka esimerkiksi vaikka vähän vioittuneita vihanneksia ja hedelmiä tehdäkseen ekoteon – muutoin ruoka joutuisi hukkaan heitettäväksi. Tiedän, että varsinkin monet nuoret näin ideologisesti jo ajattelevat.

=> Anna palautetta jutusta

Samasta aiheesta:

Kiitos ylijäämäruoasta

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä