Karjasillan seurakunta on tarjonnut myös mahdollisuudenkaupunkiviljelyyn Karjasillan kirkon pihamaalla. Kuva on kylvön siunauksesta keväältä 2015.

Karjasilta valmistautuu piispantarkastukseen

12.9.19

Oululaisia kutsutaan tapaamaan piispaa ja antamaan vapaamuotoisesti palautetta seurakunnan toiminnoista. Kaikille avoimet tilaisuudet järjestetään perjantaina 20.9. ja sunnuntaina 22.9.


Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo tekee ensimmäisen piispantarkastuksensa 20.–22. syyskuuta. Kohteena on Karjasillan seurakunta.

Kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus päästä osaksi tätä vuosituhantista, mutta jatkuvasti uudistuvaa perinnettä. Kolmessa kaikille avoimessa tilaisuudessa voi tavata piispa Keskitalon ja kertoa omat näkemyksensä Karjasillan seurakunnan toiminnoista ja tapahtumista.

Ensimmäinen kaikille avoimista tilaisuuksista on perjantaina 20.9. kello 8 Kastellin kirkossa pidettävä piispantarkastuksen aloitus aamuhartauden ja kahvien kera.

Perjantaina 20.9. kello 18.30 pidetään Majakkailta Pyhän Andreaan kirkossa Kaakkurissa. Piispaa voi silloin jututtaa vaikka iltapalan yhteydessä.

Sunnuntaina 22.9. kello 10 on piispan toimittama messu Karjasillan kirkossa. Sen jälkeen on virallinen piispantarkastus, jossa kuullaan yhteenveto esille nousseista asioista. Tilaisuudessa voi esittää myös kysymyksiä. Noin kello 12 tarjotaan juhlalounas ja kahvit seurakuntasalissa.

Katse on tulevaisuudessa

Piispa vierailee säännöllisesti oman hiippakuntansa seurakunnissa ja toimittaa niissä piispantarkastuksen. Tarkastus osuu seurakunnan kohdalle noin kerran reilussa vuosikymmenessä.

Tarkastusprosessin protokolla on viime vuosina uudistunut ja keventynyt. Tavoitteena on tarkastella nykytilaa, mutta ennen kaikkea suunnata katsetta eteenpäin.

– On oleellista miettiä, miten seurakunnan perustehtävää hoidetaan seuraavien kymmenen vuoden aikana, Keskitalo sanoo.

Vaikka varsinaiset tilaisuudet seurakunnassa järjestetään muutaman päivän aikana, piispantarkastus on kokonaisuudessaan noin vuoden mittainen prosessi.

– Karjasillalla saimme tietää tulevasta piispantarkastuksesta tämän vuoden helmikuussa. Otimme tiedon ilolla vastaan, kertoo kirkkoherra Juhani Lavanko.

Paitsi että tapaa seurakuntalaisia, piispantarkastuksen yhteydessä piispa neuvottelee myös seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa.

Seurakuntaan tehtävällä ennakkokäynnillä mukana on myös työyhteisön kehittäjä. Neuvotteluissa käsitellään seurakunnan toiminnan painopisteitä ja työn kehittämistä sekä hallintoa ja taloutta.

Tärkeää on se, että piispana saan tavata myös seurakuntalaisia.

Piispa Jukka Keskitalo

Ääneen pääsee myös työyhteisö

Piispantarkastuksessa seurakunnan ja työyhteisön asiat tulevat esille entistä kokonaisvaltaisemmin.

Uutta on muun muassa piispan ja kirkkoherran välinen kehityskeskustelu, joka käydään noin kuukautta ennen piispan vierailua.

Valmistautuminen yhdessä työyhteisön ja luottamushenkilöiden kanssa on ollut kirkkoherra Juhani Lavangon mukaan antoisaa.

– Kun toimin kuusi vuotta lääninrovastina, tulivat piispantarkastukset tutuiksi. Piispantarkastuksen ohjelmaan sisältyy usein visiittejä esimerkiksi alueen yrityksiin, kouluihin ja hoitoyksiköihin.

Lavanko kertookin olevansa kiitollinen siitä, että Kaleva, Kastellin monitoimitalo ja Oulun seurakuntayhtymän konserniin kuuluva Caritas ovat kutsuneet piispan vierailulle.

Piispantarkastuksilla on kristillisen kirkon alkuvaiheisiin saakka ulottuva historia. Piispa hoitaa näin kaitsentatehtäväänsä.

– Tärkeää on se, että piispana saan tavata myös seurakuntalaisia. Kutsunkin teitä, Rauhan Tervehdyksen lukijat, mukaan Karjasillan seurakunnan piispantarkastuksen yhteydessä oleviin kaikille avoimiin tilaisuuksiin, piispa Jukka Keskitalo toivoo.

=> Anna palautetta Karjasillan seurakunnalle tai kommentoi juttua

 

Lue lisää aiheesta:

Karjasillan seurakunta Kirkko ja usko