Kuva: Elsi Salovaara, kuva: Sanna Krook

Pääkirjoitus: Katse ulos poteroista

25.9.19

Rakenteet eivät ole pyhiä, eikä uutta suunnitellessa pidä miettiä rajoitteita tai reviirejä, kirjoittaa Elsi Salovaara.


Luet pääkirjoitusta, johon on kerätty näkemyksiä parviälyltä. Suomeksi: kyselin kahvitunnilla pöytäkumppaneiltani, miten seurakuntien pitäisi toimia tavoittaakseen parhaiten ihmiset.

Se ei ole uusi kysymys. Seurakunnissa sitä mietitään taatusti päivittäin. Kysymys ihmisten tavoittamisesta nousi esiin myös piispantarkastuksessa Karjasillan seurakunnassa.

Sunnuntaina esittelemässään yhteenvedossa piispa Jukka Keskitalo antoi kiitosta työntekijöille ja vapaaehtoisille siitä, että nämä ovat ennakkoluulottomasti pyrkineet tavoittamaan eri elämänvaiheissa olevia ihmisiä ja tarjoamaan heitä kiinnostavaa toimintaa.

Tarkastuksessa oli kiinnitetty huomiota myös siihen, että Karjasillan seurakunnassa saavat tilaa eri herätysliikkeet ja kirkolliset perinteet. Kansankirkolliseen luonteeseen kuuluu, että katto on korkealla ja seinät leveällä, niin että kaikille annetaan tilaa toimia. Näin on hyvä.

Ei ole vain yhtä ja oikeaa, muita pyhempää tapaa olla seurakunnan jäsen.

Elsi Salovaara

Kehuja piispa antoi myös seurakunnan aktiivisesta verkostoitumisesta alueen koulujen, yritysten ja järjestöjen kanssa.

Kahvipöydässä parviäly totesi, että yhteistyö on välttämätöntä. Katse pitää suunnata kirkon ulkopuolelle, ja hyviä ideoita kannattaa ”varastaa”. Toivottavasti seurakunnissa ei ole rajoitteita siihen, minkä tai millaisten tahon kanssa yhteistyötä voidaan tehdä?

Seurakunnissa tulee varoa ylimielisyyttä. Ei ole vain yhtä ja oikeaa, muita pyhempää tapaa olla seurakunnan jäsen. Joillekin ominta on perhekerho, jumpparyhmä tai iskelmämessu, toiset saavat mielen ja hengen kohotusta raamattupiiristä. Näin on hyvä.

Mikä tapa sitten toimii? Sitä pitää kysyä. Ja kokeilla. Ennakkoluulottomasti.

Rakenteet eivät ole pyhiä, eikä uutta suunnitellessa pidä miettiä rajoitteita tai reviirejä. On oltava kuin pieni lapsi, jolle koko maailma on avoin. Ja niin tulee hyvä.

Kommentoi ja anna palautetta

 

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä Seurakunnat