Erkki Holappa ja Arja Pylkkänen hakevat silloin tällöin ruokaa seurakuntatalolta.

Kiitos ylijäämäruoasta

6.9.19

Rieskaa, sämpylöitä ja Benecol-juomaa, näyttää Erkki Holappa tämänpäiväistä satsiaan. Haukiputaan seurakunta jakaa ruokaa, jota kaupoilta jää myymättä.


Kuvat: Teksti ja kuvat: Minna Kolistaja .

Vielä hetki sitten pöydällä Haukiputaan seurakuntakeskuksessa oli pakettikaupalla leipää: rieskaa, kauraleipää, ruisleipää, sämpylöitä sekä muun muassa leikkelepaketteja, jogurttipurkkeja sekä perunasalaattirasioita.

Vartissa kaikki on jaettu.

Haukiputaan seurakunta jakaa ruokaa, jota kaupoilta jää myymättä. Ruoka-avun hakijat eivät ennakkoon tiedä, mitä kassiinsa saavat, mutta kaikesta ollaan kiitollisia. Rieskaa, sämpylöitä ja Benecol-juomaa, näyttää Erkki Holappa tämänpäiväistä satsiaan.

Holappa kertoo käyvänsä ruokajakelussa kerran viikossa.

– On hyvä, että ruokaa saa ilmaiseksi. Kyllä tästä on hyötyä eläkkeellä olevalle. Makaronilaatikko on herkkuruokaani. Olisi onnenpotku saada sitä täältä joskus.

Jokin valmisruoka olisi mieluisaa ruoka-apua myös Arja Pylkkäselle.

– Vaikka osaan minä itsekin ruokaa laittaa.

Mieluista on kaikki, mitä kulloinkin on tarjolla, Holappa ja Pylkkänen täsmentävät.

 

Pienituloinen säästää pitkän pennin

Kaikki eivät välitä olla mukana jutunteossa omalla nimellään, mutta esimerkiksi ”Herra numero 17” haluaa silti kertoa arvostavansa mahdollisuutta hakea hyväntekeväisyysruokaa.

– Pienituloinen eläkeläinen säästää tässä pitkän pennin. Joskus on tullut mietittyä, kuinka paljon täältä saamani ruoka olisi maksanut kaupasta ostettuna.

– Toivon mukaan kaupoilta yli jäänyttä ruokaa jaetaan jatkossakin.

 

Ruokajakelu seurakuntatalolla järjestetään joka viikko tiistaista perjantaihin. Jakamisesta vastaa seurakunnalla työkokeilussa oleva Kari Turunen (kuvassa keskellä).

Hänen kanssaan jakelun toteuttavat vammaisille ja mielenterveyskuntoutujille työtoimintaa järjestävä toimintakeskus Tsemppi sekä päihdetoipujille vertaistukea ja päihteetöntä toimintaa järjestävä Haukiputaan A-kilta, josta paikalla on tällä kertaa Tommy Granlund.

Ruoka-avun jakamisessa jelppii myös yksittäisiä vapaaehtoisia, kuten tänään Niina Suomela.

 

Täysin syömiskelpoista ruokaa joka on jäänyt myymättä

Jaettavan ruoan lahjoittavat paikallinen S-market ja K-supermarket. Kyseessä on niin sanottu hävikkiruoka. Sillä tarkoitetaan tuotteita, jotka kaupassa jäävät myymättä mutta jotka ovat kuitenkin täysin syömiskelpoisia.

Hävikkiruokaan voivat päätyä esimerkiksi kypsyyden vuoksi pehmenneet hedelmät, kolhuja saaneet pakkaukset taikka tuotteet, joiden päiväys on vanhentumassa.

Vapaaehtoiset hakevat ylijäämäruoan kaupoista myös maanantaisin. Silloin ruoka annetaan diakoniatyöntekijöiden kautta ruoka-apua tarvitseviin perheisiin. Kaupoista saaduista leivistä ja pullista riittää myös tarjottavaa seurakunnan aamupuurotilaisuuksiin.

 

Etukäteen ei tiedä, mitä on jaossa

Lahjoitusruoka haetaan kaupoista aamulla yhdeksään mennessä.

Leivät asetellaan heti pöydälle. Maitotuotteet, leikkeleet, lihatuotteet ja valmisruokapakkaukset sen sijaan nostetaan vielä kylmiöön odottamaan kello 10 alkavaa ruokajakoa.

Ruokajonossa ulko-oven takana ei kenenkään tarvitse seistä: kukin ruoka-apua tarvitseva ottaa itse vuoronumeron ja istuu odottamaan vuoroaan.

Hakijoita on yleensä 20–40 päivää kohti, tänään 21. Kari Turusen hyvälle matikkapäälle on nyt käyttöä: hän laskee nopeasti, kuinka paljon jaettavaa riittää kullekin yksittäiselle hakijalle.
Tällä kertaa jokainen voi ottaa kaksi leipäpakettia ja yhden muun tuotteen.

Turunen ohjeistaa ja alkaa huudella numeroita. Omalla vuorollaan kukin pääsee valitsemaan pöydästä itselleen mieluista syötävää.

– Hakijoille pelin henki on selvä. Tarjonta vaihtelee eri viikonpäivinä. Etukäteen ei tiedä, mitä on jaossa. Hyväntekeväisyysruokaa hakevat ovat yleensä tyytyväisiä siihen mitä kulloinkin saavat, sanovat ruokajakelussa mukana olevat Granlund ja Suomela.

Ruokajakelua hoitavien tiedossa on, että kaikki eivät kehtaa tulla ruokaa hakemaan.

– Vaikka eihän avun hakemisessa ole mitään hävettävää, Turunen sanoo.

Suomela kertoo ilahtuvansa joka kerta kun näkee ruokajakelussa uudet kasvot: joku uusi ihminen on löytänyt avun piiriin.

 

”Emme me täällä elämäntilannetta kysele”

Haukiputaan seurakunta tuli mukaan hyväntekeväisyysruoan jakajaksi vuonna 2018.

– Ruokajakelu on todella tarpeen. Moni tulija sanoo, ettei jääkaapissa ole kuin valot, Tommy Granlund kertoo.

Hakijoista monet ovat eläkkeellä tai lapsiperheen huoltajia.

– Vaikka emme me täällä kysele elämäntilanteesta. Kaikille tulijoille annetaan, Turunen sanoo.

Turusen mukaan ruokaa oli tällä kertaa jaossa vähänlaisesti, mutta kaikille avun tarvitsijoille pystyttiin kuitenkin antamaan kassintäytettä.

– Ihmiset ovat kiitollisia saamastaan. Parikin ihmistä tuossa juuri erikseen kiitteli lähteissään. Totesin, että tulkaahan huomenna uudestaan.

Suurin kiitos kuuluu tietysti kauppiaille, jotka ylijäämäruokaa jaettavaksi antavat, Granlund, Suomela ja Turunen korostavat.

Kaikki meni ja hyvä niin. Huomenna saadaan uusi erä jaettavaa.

 

Anna palautetta jutusta

Lue myös kauppias Rauno Aunion ajatuksia:

Hyvää ruokaa olisi hölmöä heittää pois

 

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Yleinen