Kirkon metsikköön asennetaan naakkapönttöjä, näyttävät kirkkoherra Jouni Heikkinen ja Muhoksen Rotaryklubin Juhan Paakki.

Kirkon naakat saavat uuden kodin Muhoksella

26.9.19

Muhoksen kirkontorni suljetaan sitä sata vuotta käyttäneeltä naakkayhdyskunnalta. Tilalle seurakunta tarjoaa metsikköön kiinnitettäviä linnunpönttöjä.


Teksti: Teksti ja kuvat: Marita Ahlgren .

Muhoksen kirkontornin naakoilla on edessä odottamaton elämänmuutos, kun seurakunta sulkee kulkuaukot lintujen käyttämästä tornista tämän syksyn aikana.

Naakat saavat häädön kodistaan, mutta oman onnensa nojaan ne eivät jää. Kirkkoa ympäröivään metsikköön asennetaan parikymmentä linnunpönttöä, johon lintujen toivotaan jatkossa asettuvan.

Seurakunnan yhteistyökumppanina muuttohankkeessa on Muhoksen Rotaryklubi ry. Klubin talkoolaiset ovat rakentaneet pöntöt ja kiinnittävät ne paikalleen tämän viikon lauantaina.

Uskollinen kuulijakunta väistyy remontin seurauksena

Pohjois-Suomen vanhin naakkayhdyskunta on pesinyt Muhoksen kirkon länsitornissa 1900-luvun alusta lähtien. Vaikka keskusteluja tornin ikkunoiden sulkemisesta on käyty aika ajoin, naakkojen on annettu asustaa tornissa näihin päiviin saakka.

Päätös tornin sulkemisesta syntyi kirkkoremontin suunnittelun yhteydessä. Kirkko on tarkoitus maalata ensi kesän aikana.

– Suunnitelmien yhteydessä keskustelimme myös tornin kohtalosta. Tosiasia on, että auki olevista ikkunoista pääsee vesi sisälle torniin. Oma työnsä on naakkojen jätteissä, jotka on imuroitu tornista parin vuoden välein. Salmonellariskiäkin olemme miettineet, kertoo Muhoksen kirkkoherra Jouni Heikkinen.

Naakka on Muhoksen kunnan nimikkolaji ja naakkojen pesintä kirkontornissa on ollut paikallinen erikoisuus. Kirkkoherra toteaa lähestyvänsä pitkän perinteen katkeamista huumorin avulla.

– Kirkosta eroaminen on tänä päivänä aikaisempaa aktiivisempaa, mutta me erotamme nämä linnut ihan itse. Samalla menetämme uskollisen kuulijakunnan, hän veistelee.

 

Muhoksen kirkon länsitornissa asustelee 60-70 linnun yhdyskunta.

Pöntön suuaukko muistuttaa tornin ikkunaa

Ohjeita naakkojen uusien asuinsijojen rakentamiseen on otettu BirdLife Suomi ry:n nettisivustolta.

Muuton tuskaa pyritään lievittämään rakentamalla pönttöihin kirkontornin ikkunan muotoinen, salmiakkikuviota muistuttava suuaukko. Pönttöjen sijoittelussa on hyödynnetty myös paikallisen lintuharrastajan asiantuntemusta.

Muhoksen Rotaryklubissa toimiva Juhan Paakki toteaa yhdistyksen olleen heti valmis yhteistyöhön ajatuksesta kuultuaan. Pöntöt syntyivät yhden päivän aikana puolenkymmenen jäsenen voimin.

–Pidimme talkoot yhden jäsenemme mökillä, jonka ympäristöstä löytyi pönttöihin tarvittavaa vanhaa puuta, Paakki kertoo.

–On mielenkiintoista seurata, miten naakat kotiutuvat uusiin pönttöihin.

=> Anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Muhoksen seurakunta