Kuva: btf

Kolumni: God bless you and good night

6.9.19

On tärkeää olla tinkimätön asioissa, jotka tuntee oikeiksi. "Haluaisin kuulla enemmän huutavaa ääntä erämaasta", kirjoittaa Nuusa Niskala.


Teksti: Kolumni: Nuusa Niskala .

Istun olohuoneessa ystävien kanssa ja katsomme YouTube-videoita. Jokainen saa vuorollaan päättää musiikkivideon tai keikkapätkän katsottavaksi.

Joku valitsee rockbändi the Racountersin uusimman levynjulkaisukeikan viimeisen kappaleen. Yksi nokkamiehistä, kitaristi Jack White, toivottaa yleisölle keikan päätteeksi: ”God bless you and good night!” Jumala teitä siunatkoon ja hyvää yötä!

Pyydän kelaamaan videota taaksepäin. Kuulinko oikein? Videoiden katseleminen jää hetkeksi, kun avaan keskustelun. Miksi oli merkittävää, että White toimi näin? Vaihtoehtorokista tunnetun Whiten suussa sanat saivat yllättävän syvyyden. Pyhä murtautui esiin.

Olen kyllästynyt mustavalkoisuuteen sen suhteen, miten tai missä pyhää on jotenkin ”sopivaa” kokea. Koen hankalana oikean ja vääränlaisten kokemusten arvottamisen. Lyhykäisesti: Koen sen sotivan myös luterilaisia juuria vastaan. Mahdollisuus tutkia, kysellä, etsiä, ihmetellä ja tulla yllätetyksi ovat mielestäni tulkinnan ja hengellisen kokemuksen ytimessä.

Vähän videoiltamme jälkeen ystävien yhteiseen whatsapp-ryhmään tuli linkki Ylen juttuun punklegenda Ian MacKayesta. Itkin ja vavisin sitä lukiessani. Reaktio oli ystävilläni hyvin samankaltainen.

Kun MacKaye puhuu tinkimättömyydestä oikeaksi uskomiensa asioiden äärellä, halusta taltioida marginaalin historiaa, joka muuttuikin yhteiskunnalliseksi liikkeeksi ja pyrkimyksestä tehdä musiikkia niin, että raha tai kunnia ei ole sen mittari, ajattelen erästä vastarintaliikettä, joka ponnisti myös marginaaleista.

Haluaisin kuulla enemmän huutavaa ääntä erämaasta – MacKayen sanoin: ”Kun tekee jotain tavallisuudesta poikkeavaa, se paljastaa muille, että heilläkin on mahdollisuus tehdä toisin.”

Kirjoittaja on Haukiputaan seurakuntapastori

Mitä mieltä aiheesta? Anna palautetta.

Lue kirjoittajan muita kolumneja:

Kolumni: Uusi maastokartta

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Näkemyksiä