Tuomiokirkkoseurakunnan lisäksi avoimia laulupiirejä on muissakin seurakunnissa.

Kun laulaa jo aamusta, saa hyvän mielen loppupäiväksi

9.9.19

Seniorien laulupiiri on avoin kaikille laulamisesta nauttiville.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Keskustan seurakuntasalin aulaan saapunut Irma Karhu on odottavalla mielellä. Tänään käynnistyy jälleen Seniorien laulupiiri, jossa hän ehti käydä pari kertaa ennen kesätaukoa.
Karhu odottaa jo yhdessä laulamista.

– Yksin en uskaltautuisi vaikkapa karaokeen, mutta täällä on mukava laulaa porukassa.

Irma Karhu sanoo laulamisen vaikuttavan häneen kokonaisvaltaisesti. Se rentouttaa ja vaikuttaa myönteisesti mielialaan.

– Kun laulaa jo aamusta, saa hyvän mielen loppupäiväksi, Karhu hymyilee.

 

Tuttuja ja vähän uusiakin lauluja

Seniorien laulupiiriin ovat tervetulleita kaikki, joita laulaminen kiinnostaa. Piirin vetäjinä toimivat Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kanttorit, joista ensimmäisenä on vuorossa Henna-Mari Sivula.

Sivula toivottaa paikalle tulleet lähes 50 laulajaa tervetulleeksi, kun nämä nappaavat käteensä virsikirjan ja etsivät itselleen sopivalta tuntuvan paikan salista.

Ensimmäisellä kerralla lauletaan ajankohtaan istuvia, koulunkäyntiin ja syksyyn liittyviä virsiä ja kansanlauluja. Tunnin verran kestävän laulusession aloittaa Totuuden henki.

Irma Karhun kertoo iloitsevansa uusien virsien oppimisesta, mutta parasta on silti tuttujen laulujen laulaminen.

– Niitä saa laulaa täysin palkein, hän perustelee.

Kansanlaulujen sanat heijastetaan seinälle. Melankolisen Paimenen syyslaulun jälkeen vuorossa on iloinen, ruotsalainen syyslaulu.

– Huomasitteko, miten tämän laulun aikana suupielet olivat ylöspäin? Kaikissa lauluissa olisi hyvä olla aina hymy taustalla, sellainen positiivinen hämmästys. Se vaikuttaa paljon äänen sointiin, Sivula vinkkaa.

 

Jokaisella on oikeus laulaa

Henna-Mari Sivula toteaa Seniorien lauluryhmän olevan paikka, johon on helppo tulla, vaikka laulamiseen ei olisi aikoinaan rohkaistu.

– Edelleen tapaan ihmisiä, joille opettaja on koulussa sanonut, etteivät he osaa laulaa. Laulaminen on saattanut jäädä pitkäksi aikaa.

– On tärkeää rohkaista ja sanoa, että jokainen saa laulaa omalla äänellään. Laulaminen voimaannuttaa ja antaa kokemuksen yhteisöllisyydestä.

Ylikiiminkiläinen Leena Timonen on laulanut Ylikiimingin ja tuomiokirkkoseurakunnan kuoroissa. Nykyisin hän on mukana Muhoksen seurakunnan päiväkuorossa ja lauluryhmissä.

– Kuorossa laulaminen on tavoitteellisempaa kuin lauluryhmissä, mutta tykkään tästäkin. Kotona kuuntelen levyjä ja laulan mukana. Laulaminen saa hyvälle tuulelle.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulun tuomiokirkkoseurakunta Yleinen