Kuva: Piispa Samuel Salmen lähtömessu Oulun tuomiokirkossa 28.10.2018.
Piispanmessun johti ja messussa saarnasi piispa Samuel Salmi. Avustavana liturgina toimi tuomiorovasti Satu Saarinen. Tekstinlukijoina toimivat pääministeri Juha Sipilä sekä viittomakielen opettaja Hanna Tuomaala (viittomakielellä).  Messun musiikissa avustivat Oulun hiippakuntakuoro, Oulun tuomiokirkon kamarikuoro sekä Oulun tuomiokirkon katedraalikuoro. Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi siirtyy eläkkeelle 1.11.2018 alkaen.  Piispa Salmi on hoitanut virkaansa vuodesta 2001 lähtien.
Monen partiolippukunnan taustayhteisönä on evankelisluterilainen seurakunta. Tällöin partiolaiset avustavat usein esimerkiksi messuissa.

Miten Jumalan katoaminen lupauksesta vaikuttaisi?

12.9.19

Suomen partiolaiset on päivittämässä peruskirjaansa. Peruskirjan luonnoksessa suhde Jumalaan ja hengellisyys nähdään tärkeänä osana partion arvopohjaa, mutta partiolupauksessa ei enää mainita Jumalaa, vaan sanamuoto on muutettu moniuskontoiseen ympäristöön sopivaksi, "katsomuksessa kasvamiseksi".


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Kirkon kuvapankki / Sanna Krook .

Ehdotus lupauksen tekstimuutoksesta on herättänyt keskustelua kirkon piirissä. Osa on nähnyt sen uskontokielteisenä linjauksena, osa positiivisen uskonnonvapauden eli katsomusten monimuotoisuuden edistämisenä.

Oulun seurakuntien partiotoiminnasta vastaava nuorisotyönohjaaja Sanna Parkkinen, millaisia ajatuksia ehdotettu sanamuoto herätti sinussa?

– Olen ollut partiolainen vuodesta 1973 ja luvannut silloin rakastaa Jumalaa. Olen kuitenkin alkanut tykätä uudesta sanamuodosta, sillä se voi laskea rimaa tulla mukaan partioon. Jumala-sana on ollut joillekin iso mörkö.

Kävit puhumassa tilanteesta Oulun kirkkoherrojen kokouksessa. Miksi?

– Ehdotin vierailua, koska peruskirjan luonnokseen voi jättää kommentteja ja halusin kuulla kirkkoherrojen näkemyksiä. Olen iloinen kun luonnoksessa on selvennetty, mitä tarkoittaa uskomuskasvatus. Partioihanteet on peruskirjan luonnoksessa avattu ja niissä on paljon sellaista, joka avaa mahdollisuuden meille tuoda kristinuskon sanomaa partiolaisia lähelle ja samalla oppia muiden katsomuksista.

Osalla lippukunnista on taustayhteisönään seurakunta. Voiko uhkana olla, että seurakunnat vetävät tukensa pois lippukunnilta?

– En pelkää, että Jumala-sanan poistaminen lupauksesta lopettaisi seurakuntien taloudellisen tuen tai tilojen tarjoamisen partiolle. Minulle uudistus mahdollistaa enemmän ja parempaa yhteistyötä lippukunnissa. Lippukunta sitoutuu antamaan taustayhteisönsä mukaista uskontokasvatusta, mutta sen pitää huolehtia myös muiden katsomusten huomioimisesta. Tässä on uuden lupauksen hienous; sanamuoto ”kasvaa katsomuksessa” mahdollistaa tämän.

Miten uudistusprosessi etenee?

Syyskuun lopussa Suomen Partiolaisten partioneuvoston kokous käsittelee luonnosta. Jos se hyväksytään, luonnos lähtee kierrokselle maailmalle.

Kerro ja kommentoi: Mitä mieltä sinä olet suunnitellusta muutoksesta?

 

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Seurakunnat