Muhoksen Ommaiskahvilassa etsittiin voimaa arjen koettelemuksiin

18.9.19

Muhoslaisella Meemi Karjalaisella on myönteinen elämänasenne, jonka hän sanoo perineensä isältään. – Uskon, että elämässä kaikki menee niin kuin on tarkoitettu. Ihmisen ei ole hyvä huolehtia turhaan, sillä asiat järjestyvät aina.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Meemi Karjalainen oli mukana Oulun seudun omaishoitajien järjestämässä Ommaiskahvilassa Muhoksella. Muhoksen Ommaiskahvilassa mietittiin, mistä löytää voimanlähteitä silloin, kun arki koettelee.
Tapaamisessa omaistyöntekijä Piia Saraspää Hyvän Mielen Talo ry:stä johdatteli entisiä ja nykyisiä omaishoitajia ja heidän läheisiään miettimään, kuinka elämään saisi hyvinvointia huolen sijaan.

– Huolenpito kuormittaa ja oma elämä helposti unohtuu. Emme pysty vaikuttamaan elämäntilanteisiin, mutta voimme vaikuttaa siihen, kuinka selviydymme.
Raskaassa elämänvaiheessa tulisi menetellä lennolla käytettävän ohjeen mukaan: jotta voisit auttaa toista, sinun on asetettava ensin happinaamari itsellesi.
On tärkeää tunnistaa itselleen iloa tuottavia asioita. Ommaiskahvilan kävijät löysivät omiaan hetken miettimisen jälkeen: lukeminen, ristikot, lenkkeily, tanssiminen, pienten lasten seura, myönteinen asennoituminen, uusista asioista innostuminen.

Keho ja mieli ovat tiiviissä yhteydessä toisiinsa ja on hyvä helliä molempia.
– Siksi henkisen energian lisäämisen ohella tarvitaan myös lepoa, monipuolista ravintoa ja liikuntaa.

Huolettomuus ei ole tavoite

Omaistyöntekijä Piia Saraspää on työssään tekemisissä enimmäkseen mielenterveyspotilaiden ja heidän läheistensä kanssa, mutta tapaa myös muita kuormittavassa elämäntilanteessa olevia.
Olipa kyseessä mikä sairaus tahansa, Saraspää painottaa, ettei läheisen huolta saa mitätöidä.
Silti hän kehottaa miettimään, onko jatkuvasta huolehtimisesta apua.  Onko olemassa joitakin huolia, joista voisi päästää irti? Mitä voisi pahimmillaan tapahtua, jos niin tekisi?

Saraspään mukaan täyttä huolettomuutta ei kannata edes tavoitella.
– Huolettoman elämän sijaan olisi hyvä lisätä elämäänsä hyvinvointia kerryttäviä asioita.

Jaa vastuuta, puhu  ja anna anteeksi

Omien rajojensa tunnistaminen ja tunnustaminen ovat tärkeä osa hyvinvointia. Joskus väsymyksensä huomaa vasta tilanteen helpotuttua.
– Me jaksamme asioita eri tavalla ja läheisen sairaus kuormittaa joka tapauksessa. Mielenterveyspotilaiden omaisista 46 prosenttia sairastuu itse masennukseen.
– On tärkeää tunnistaa, milloin tarvitsee apua ja jakaa vastuuta. Kaikesta ei tarvitse selviytyä yksin. Puhu asioista, anna epäonnistumiset itsellesi anteeksi ja anna tilaa myös omille tunteillesi.

Vaikka voimat tuntuisivat olevan aivan lopussa, niitä on mahdollista saada lisää.
– Ne ovat uusiutuva luonnonvara, Piia Saraspää lohduttaa.

Tankki täyteen katsastuksen jälkeen

Meemi Karjalaisen puolison kuolemasta on pian puolitoista vuotta. Pari ehti olla naimisissa lähes 65 vuoden ajan.
– Mies pystyi syömään itse lähes loppuun saakka, minä huolehdin lähinnä pukemisesta ja lääkkeiden ottamisesta.
– Elämä on kuitenkin nyt huolettomampaa kuin tuolloin, hän miettii.

Yksi 86-vuotiaan Karjalaisen voimavarojen lähteistä lukeminen ja hän lainaa kirjastosta innokkaasti uutuuskirjallisuutta.
Myös kuntosalikäynnit ja mahdollisuus autoilla ilahduttavat.
Auto läpäisi katsastuksen läpi samana päivänä, kun Meemi Karjalainen kävi Ommaiskahvilassa.
– Kävin heti hakemassa tankin täyteen polttoainetta, hän hymyilee.

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Muhoksen seurakunta