Muistisairaus voi viedä ystävät

12.9.19

Ensi viikolla vietämme muistiviikkoa, jonka teemana on tänä vuonna muistiystävälliset teot. Yhteinen aika on muistiystävällisistä teoista parhain, toteaa Oulun Seudun Muistiyhdistyksen toiminnanjohtaja Paula Ylikulju.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Pixabay .

Liian moni muistisairas ihminen joutuu luopumaan ystävistään.

Oulun Seudun Muistiyhdistyksen toiminnanjohtajana työskentelevä Paula Ylikulju toteaa muistisairauden usein muuttavan sairastuneen persoonallisuutta.

Kun vuorovaikutus ei ole enää entisenlaista, moni kokee helpommaksi lopettaa yhteydenpidon kuin jatkaa sitä. Pohjimmiltaan taustalla on pelko.

– Ystävä tai tuttava voi pelätä, ettei osaa enää kommunikoida muistisairaan ihmisen kanssa.

 

Tavallinen yhdessäolo riittää

Ensi viikolla vietettävällä muistiviikolla nostetaan esiin muistiystävällisten tekojen merkitystä. Muistisairaan ihmisen kanssa vietettävä aika on muistiystävällisistä teoista parhain.

– Meidän ei tarvitse olla muuta kuin olemme, aikuinen toiselle aikuiselle, Ylikulju rohkaisee.
– On tärkeää tehdä muistisairaan henkilön kanssa jotakin yhdessä. Moni muistisairauden kanssa elävä harmittelee harrastuksen jäämistä. Olen kuullut usean kaipaavan esimerkiksi uimahallikäyntejä.

Ylikulju peräänkuuluttaa myös yleistä ystävällisyyttä kanssaihmisiä kohtaan. Jos joku näyttää olevan eksyksissä, on hyvä mennä kysymään, voisiko auttaa.

– Muistisairaudet todetaan yhä aikaisemmassa vaiheessa ja niitä on myös työikäisillä. Muistisairaus ei aina näy päällepäin.

Muistiliiton mukaan Suomessa on arviolta 193 000 muistisairasta ihmistä. Heistä noin 7 000 on työikäisiä. Vuosittain sairastuu noin 14 500 suomalaista.

 

Luvassa useita muistimessuja

Oulun alueen seurakunnat huomioivat valtakunnallisen muistiviikon järjestämällä useita muistimessuja. Muistimessu on selkokielinen ja tavallista lyhyempi ehtoollisjumalanpalvelus, jonka järjestelyissä huomioidaan erityisesti muistisairaat henkilöt ja heidän läheisensä.

Muistimessut pidetään Limingan kirkossa sunnuntaina 15.9. kello 10 ja Kempeleen kirkossa torstaina 19.9. kello 13. Karjasillan kirkossa messu oli torstaina 12.9.

Oulun tuomiokirkossa sunnuntaina 22.9. kello 10 järjestettävä muistimessu on samalla Oulun Seudun Muistiyhdistyksen juhlamessu. Yhdistys täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Messun jälkeen tarjotaan kirkkokahvit, joissa on mahdollisuus tavata yhdistyksen työntekijöitä ja saada tietoa muistiasioista.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Limingan seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Yleinen