Kuva: Kiimingin seurakunnan rippileiri leirikeskus Suvelassa kesäkuussa 2013.

Suoraan kysyttynä: Onko riparilla huumeita?

24.9.19

Rippileireillä on päihteiden suhteen nollatoleranssi, todetaan Oulun seurakunnista.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Kirkon kuvapankki / Sanna Krook .

Tiedän yhden nuoren, joka oli houkuteltu rippileirillä kokeilemaan huumeita. Tällainen väite esitettiin maakuntalehden tekstiviestipalstalla viime viikolla.

Miten Oulun seurakunnissa suhtaudutaan väitteeseen, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Niilo Pesonen?

– Meillä ei ole tiedossa mitään tällaista. Mutta mikäli joku tällaisesta tapauksesta tietää, pyydämme tietenkin olemaan yhteydessä joko kyseisen seurakunnan työntekijöihin tai suoraan poliisiin.

– Nimettömän yleisönosastokirjoituksen perusteella emme pysty antamaan asiaa poliisiviranomaiselle tutkittavaksi. Jos kuvatun kaltainen asia on tapahtunut, tarvitsemme siitä tarkempia tietoja.

– Seurakuntien leirit, kuten rippikoululeirit, ovat tuvallisia ja hyviä paikkoja nuorille.

Uskaltaako nuoret yhä päästää rippileirille?

– Kyllä uskaltaa, rippileiri on erittäin turvallinen paikka nuorelle. Rippileireillä on päihteiden suhteen nollatoleranssi.

– Vuosikymmeniä sitten tupakointi oli sallittua leireillä vanhempien luvalla. Tällaista käytäntöä ei ole enää olemassa, vaan kaikki päihteet ovat ehdottomasti kiellettyjä, myös tupakointi. Jos rippikoululainen jää kiinni päihteistä, siitä ilmoitetaan hänen kotiinsa ja tarvittaessa viranomaisille.

– Henkilökuntaa ja isosia on koulutettu havaitsemaan kiusaaminen ja puuttumaan siihen.

– Rippileireillä on myös selkeät turvallisuuskäytännöt. Kullakin leirillä tulee olla tarvittava määrä aikuisia tiettyä nuorten tai lasten lukumäärään kohti. Ryhmäkoolla on määritelty yläraja. Joka leirillä on nimetty aikuinen turvallisuusvastaava ja leirin vetäjillä on ensiapukoulutus.

– Ennen jokaista leiriä työntekijät käyvät lisäksi läpi mahdolliset turvallisuusriskit, esimerkiksi paloturvallisuuteen liittyvät asiat sekä leirin ohjelmaan liittyvät riskit, esimerkiksi mahdollisuuden onnettomuuteen vesillä.

=> Kommentoi ja anna palautetta aiheesta

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat