Pääkirjoitus: Oulu ja Pyhä Olavi

5.9.19

Pekka Asikainen visioi pyhiinvaellusreittiä, joka kulkisi Oulun tuomiokirkosta Säräisniemelle Oulujärven rannalle.


Tapasin tutun pariskunnan. He kertoivat matkustavansa suositulle pyhiinvaellusreitille Espanjaan ja kävelevänsä yli 200 kilometrin matkan.

Pyhiinvaelluksessa yhdistyvät hengellisyys, hiljaisuus, matka omaan itseensä, kulttuuris-historiallisiin juuriin tutustuminen, luomakunnan ihmettely ja liikunta. Kaikki samassa paketissa!

Hengellisyys on yhtä luonnollinen osa ihmistä kuin hengitys. Millä tavalla huomioimme hengellisyyden muutoksen niin, että pidämme kiinni kristillisestä sanomasta ja samalla sanoitamme sen vastaamaan tämän päivän ihmisen hengelliseen nälkään? Tai pikemminkin: miten mahdollistamme kristittynä elämistä tässä ajassa?

Pyhiinvaellusreitistö voisi olla osa Oulun kulttuuripääkaupunki-hanketta.

— Pekka Asikainen

Yksi merkittävä kristillinen ilmiö Keski-Euroopassa on pyhiinvaellusten nouseva suosio. Se on levinnyt jo Skandinaviaan. Esimerkiksi Pyhän Olavin (995–1030) reitistöä pitkin voi tulevaisuudessa kulkea Novgorodista Trondheimiin.

Oululaistaustainen professori Jyrki Knuutila on todennut, että 23 kirkkoa ja kappelia Suomessa on nimetty Pyhän Olavin mukaan. Oululaisessa kirkollisessa perinteessä on vahvat Pyhään Olaviin liittyvät juuret.

1300-luvun lopulla Oulunsaloon rakennettu kappeli oli nimetty tämän perinteen mukaisesti. Toisen, 1800-luvulla puretun uhrikirkon hirret ovat nykyisen Oulunsalon pappilan navetanhirsinä. Olisiko niillä parempaa käyttöä?

Voisiko Pyhän Olavin reitistö olla tulevina vuosina osa oululaista todellisuutta, jossa yhdistyvät Oulunsalon lisäksi muut kirkot?

Tuomiokirkolta reitti voisi suunnata muinaista valtatietä eli Oulujoen vartta ylös Oulujoen, Turkansaaren, Muhoksen ja Utajärven kirkkojen kautta Oulujärven rannalla sijaitsevaan Säräisniemen kirkkoon. Pyhiinvaellusreitti voisi olla osa Oulun kulttuuripääkaupunkihanketta sekä pysyvä silta perinteen ja nykypäivän välillä.

Kirjoittaja on Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja

Mitä mieltä olet? Anna palautetta kirjoituksesta!

 

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä