Pääkirjoitus: Luonto puhuttelee

19.9.19

Seurakuntien leirikeskuksia voisi käyttää enemmänkin mieltä hoitavien retkien järjestämiseen, kirjoittaa Erja Oikarinen.


Metsästäjä-keräilijät olivat onnellisia ihmisiä, ainakin jos Yuval Noah Hararin teokseen Sapiens: Ihmisen lyhyt historia on uskominen.

He elivät luonnossa, he keräsivät maanviljelyskautta monipuolisemman ravintonsa luonnosta, elivät suhteellisen pitkään ja stressitöntä elämää, jossa jäi aikaa vietettäväksi heimon lajitovereiden kanssa tiiviistikin. Kuva on ehkä romantisoitu, mutta nykyihminenkin tunnistaa luontoyhteyden tärkeyden.

Suomalainen puhdas luonto vuodenaikojen vaihteluineen on ainutlaatuinen ympäristö, ja maailmallakin tunnustettu. Lapin ruskamatkailun ja kevättalven hiihtokauden suosio kertoo luonnon tutkitustikin tervehdyttävästä vaikutuksesta kaupunkiympäristön ja työstressin uuvuttamalle ihmiselle.

Seurakunnilla on mitä kauneimmilla paikoilla leirikeskuksia, joita voitaisiin käyttää nykyistä enemmän luontoretkien tukikohtina. Bussiretki leirikeskukseen toisi merenrannat, metsät ja polut helposti saavutettaviksi niillekin, joilla ei ole omaa autoa käytettävissään. Luontokirkko vaikkapa Isoniemessä, Kuusamon Siilastuvalla tai Luurinmutkassa Oulujoen maisemissa puhuttelisi jo ympäristöllään.

Seurakuntien leirikeskuksia voitaisiin käyttää nykyistä enemmän luontoretkien tukikohtina.

— Erja Oikarinen

Luonto on lempeä hoitaja, ja luontokokemus voi herättää tarpeen myös pohtia jonkun kanssa mieleen nousseita asioita.

Kirkko on järjestänyt suosituimpiin matkailukohteisiin vapaaehtoispohjalta tehtävää tunturipappitoimintaa. Tunturipappi-tunnuksella varustetun papin voi kohdata poluilla tai laavulla, ja hänen kanssaan voi keskustella luottamuksellisesti.

Jäkäläkangas selän alla, taivaalla purjehtivat pilvet, tuulen humina mäntyjen latvoissa, kuntan kanervainen tuoksu, ajaton kiireettömyys ja rauha – siinä on hetki, josta saattaa sanoa niin kuin Jumala silloin alussa: kaikki oli hyvää.

Kirjoittaja on Lumijoen seurakunnan kirkkoherra

Anna palautetta tekstistä täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Lumijoen seurakunta Näkemyksiä