Valkoisella taustalla mustaan papin asuun pukeutunut mies, joka on pääkirjoituksen kirjoittaja

Pääkirjoitus: Seurakuntien on oltava ajassa

10.9.19

Tekniikan ja ohjelmien pitäisi vapauttaa työntekijät perustehtävään, mutta usein käy toisin. Niistä tuleekin työtä orjuuttava voima, kirjoittaa Pauli Niemelä.


Meitä pappeja koulutettiin siihen, että perheet voisivat varata papin kastamaan myös sähköisen järjestelmän kautta.

Seurakunnan on oltava ajassa, niin ettei yksikään lapsista jää kastamatta. Silti suosittelen, että parhaan palvelun saa, kun on yhteydessä kasvokkain tai soittaa puhelimella.

Seurakunta ei ole yritys, joka yrittää minimoida kohtaamiset, päinvastoin. Kokemus osoittaa, että näissä kohtaamisissa tai puhelinsoitoissa tapahtuu usein itse asian ohella paljon muutakin.

Liian paljon seurustellaan näytön kanssa, kun pitäisi kohdata seurakuntalaisia.

Pauli Niemelä

Seurakuntien käyttämien järjestelmien on oltava käyttäjäystävällisiä ja varmoja. Usein käy niin, että ne otetaan ilman huolellista testausta käyttöön. Tämä on aiheuttanut seurakunnille hikeä, kyyneliä ja paljon mainetappiota.

Koulutus herätti jälleen ajattelemaan, miten monia eri ohjelmia seurakunnat käyttävät toiminnassaan. Ohjelmat eivät toimi yhteen ja niinpä sama asia täytyy syöttää useaan ohjelmaan. Tehdään moninkertainen määrä työtä.

Valitettavasti ohjelmat eivät useinkaan ole käyttäjäystävällisiä. Työntekijät turhautuvat. Tekniikan ja ohjelmien pitäisi vapauttaa työntekijät perustehtävään, mutta usein käy toisin. Niistä tuleekin työtä orjuuttava voima.

Liian paljon seurustellaan näytön kanssa, kun pitäisi kohdata seurakuntalaisia. Tähän pitää saada muutos.

Seurakuntien on oltava ajassa, mutta sen on pysyttävä sanassa.

Työtoveri tiivisti kirkon tehtävän onnistuneesti: Sen on säilytettävä uskon perintö sukupolvelta toiselle ja toisaalta sen on ajankohtaistettava ilosanoma aina kullekin ajalle.

Kirjoittaja on Kiimingin kirkkoherra ja lääninrovasti

 

Anna palautetta pääkirjoituksesta täällä

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä Seurakunnat