Alkuverryttely hoitui kirkonrottien avulla.

Piispanpyöräily sai oululaiset liikkeelle

14.9.19

Ensimmäistä kertaa järjestetty Piispanpyöräily sai liikkeelle toistasataa pyöräilijää. Vapaaehtoisilla lahjoituksilla on lauantai-iltaan kello 18 mennessä kerätty jo yli 1500 euroa lasten harrastustoiminnan tukemiseen.


Kuvat: Teksti ja kuvat: Elsi Salovaara .

Piispanpyöräily lähti liikkeelle lauantaina 14. syyskuuta Oulun tuomiokirkolta.

Kello 10 soittivat Oulun konservatorion opiskelijat alkusoiton, jonka jälkeen kuultiin tuomiorovasti Satu Saarisen tervehdyksen lisäksi piispa Jukka Keskitalon liikuttavan pieni hartaus. Se piti sisällään muun muassa niskan venyttelyä Isän, Pojan ja Pyhän Hengen tahtiin.

Piispa kertoi lähettäneensä pitkin viikkoa pieniä toiveita ylöspäin, että lauantaina paistaisi aurinko. Toive oli kuultu, sillä tempaukseen osallistuneita helli kaunis aurinkoinen syyssää.

Yhteistyökumppanina toimineen PoPli eli Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n kirkonrottien avulla vetämän alkuverryttelyn jälkeen oltiinkin valmiita jo satulaan.

Konservatorion torvensoittajien fanfaarien tahdissa liikkeelle lähtivät ensin pidemmälle reitille suunnanneet. Pidempi reitti Oulujoen pappilaan kiersi Madekosken sillan kautta. Lyhyemmällä reitillä suunnattiin suoraan jokivartta pitkin pappilaan. Mukana oli niin lapsiperheitä, maisemapyöräilijöitä kuin innokkaita harrastajia.

Katso video pidemmän reitin polkijoiden lähdöstä

Katso video lyhyemmän reitin polkijoiden lähdöstä

Kirkkoherroille oli tarjolla luottamustehtäviä, sillä pidemmällä reitillä kärjessä polki Oulunsalon kirkkoherra Petri Satomaa ja letkan kasassa pysymisestä huolehti perässä Tuiran kirkkoherra Niilo Pesonen. Lyhyemmällä reitillä letkaa johti piispa yhdessä Oulujoen kirkkoherran Ilkka Mäkisen kanssa.

Kiimingistä aamulla liikkeelle lähteneet Iisko Isola ja Janne Mettovaara polkaisivat läpi pidemmän reitin. Mettovaara kertoi käyvänsä lenkillä 2–4 kertaa viikossa, Isola harvemmin.

Molemmat totesivat ruuhkavuosien rajoittavan harrastamista. Piispanpyöräilyn reitti oli sopivan mittainen. Omien vesipullojen myötä he eivät kaivanneet taukopistettäkään matkalle.

– Opasteita tosin olisi voinut olla enemmän reitin varrella. Eihän me maalaiset olisi osattu mennä risteyksissä oikeaan suuntaan, ellei joku pyöräilijöistä olisi tiennyt minne mennä, miehet tuumivat hymyssä suin.

Piispanpyöräilyllä kerättiin varoja vähävaraisten lasten liikuntaharrastusten tukemiseen. Apu ohjataan perille Oulun seurakuntien diakoniatyön kautta.

– Hyvän asian puolesta oli helppo lähteä liikkeelle, he totesivat.

Lasten harrastustoiminta on tärkeää, ja molemmilla on kokemusta siitä, kuinka ne vetävät eurot tiukille työssäkäyvissä perheissäkin.

Kaksikko lisäsi pilke silmäkulmassa, että kyllähän yhteensä 70 kilometrin lenkki aina kotiolot ja nurmikon leikkuun voittaa.

Liisa Rumpunen ja Sirkka Soramäki työskentelevät Oulun diakonissalaitoksella. Molemmat kehuivat miljöötä niin matkalla kuin pappilassa. Haitarimusiikki sopi myös hyvin tunnelmaan.

– Sattui hyvin että sää on näin ihana ja oli mukava yllätys että täällä oli kahvia tarjolla, jo kotimatkalle suuntaamassa olleet naiset totesivat.

– Harkitsimme pidemmänkin lenkin ajamista, mutta minulla on 1-vuotissynttäreille meno, joten valittiin lyhyempi reitti, Rumpunen kertoo.

Oulujoen pappilan pihamaalla kuultiin pieniä puheenvuoroja ja nautittiin Pertti Haipolan haitarimusiikista. PoPli oli parkkeerannut pihalle Eikka-bussin, jossa pystyi mittauttamaan kehon rasvaprosenttinsa. Oulun sotilaskotisisaret tarjosivat pasteijoita, kahvia ja teetä.

Nurmella saattoi myös temmeltää pienimpien kanssa pienellä temppuradalla. Iina Tuomela osallistui pyöräilyyn sotilaskotisisarten kolmen aikuisen ja kahden lapsen joukkueessa. Perille päästyä hän testasi rataa tyttärensä Liljan kanssa.

Pappilassa kolehtia keräyskohteelle kerättiin keskellä pihaa sijaitsevaan isoon maitosaaviin. Tapahtumassa kerätyn tuen lisäksi haastekampanjaan on voinut osallistua muutaman viikon ajan verkossa. Keräykseen voi osallistua täällä.

Katso lisää kuvia täältä

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Seurakunnat Tuiran seurakunta