Romanilasten ja nuorten elämä esillä Oulussa

4.9.19

Romaniasiain neuvottelupäivät Oulussa saivat pirteän alun. Romaninuorten positiiviset terveiset ihastuttivat osallistujia. Otetaan aikuiset näistä nuorista mallia, totesi kaupunginjohtaja Päivi Laajala omassa tervehdyspuheessaan.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Oulussa ovat alkaneet tänään keskiviikkona romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät. Päivän aloitukseen kuuluva nuorten videotervehdys antoi tapahtumalle iloisen alun.

Romaninuoret kertoivat iloisina, että heille kuuluu hyvää. He uskovat unelmiinsa, luottavat tulevaisuuteensa ja arvostavat omaa kultturiaan. Nuoret mainitsivat elämän tärkeinä asioina muun muassa vanhempien ihmisten kunnioittamisen ja uskon Jeesukseen.

Nuoret tervehtivat neuvottelupäivien osallistujia toivottamalla heille tsemppiä. Hyvää meininkin elämässä eteenpäin.

Oman tervehdyksensä päiville tuonut Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala totesi nuorten puheenvuoron jälkeen, että nuorison innostuksesta ja luottamuksesta riittäisi mallia myös aikuisille.

Nuorten positiivisuus ilahdutti osallistuja, sillä päivien aikana on tarkoitus pureutui erityisesti romanilasten ja nuorten asioihin.

Osa ohjelman aiheista kertoo, että kaikille romanilapsille ei kuulu hyvää.  Esimerkiksi tänään iltapäivällä aiheena on romanilasten identiteetin tukeminen lastensuojelussa. Torstain paneelikeskustelun teemana on syrjäytymisen estäminen: Miten romanilasten ja nuorten hyvinvointia voidaan edistää?

Suomen romanit saapuivat maahan yli 500 vuotta sitten, mutta edelleen iso osa heistä kokee arjessaan ennakkoluuloja ja syrjintää.

Päivien alussa todettiin useasti , että Suomessa riittää töitä, jotta valtaväestön syrjintä ei tule esteeksi romaninuorten kouluttautumiselle ja työpaikan saamiselle. Varhaiskasvatus ja koulunkäynti ovat tärkeä osa romanilasten hyvinvointia.

Neuvottelupäivät tuovat Ouluun muun muassa poliittisia päättäjiä ja järjestöjen edustajia. Paneelikeskusteluun osallistuvat esimerkiksi lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen ja valtiosihteeri Maria-Kaisa Aula.

Romaniasian neuvottelukuntien tehtäviin kuuluu muun muassa edistää romaniväestöön kohdistuvan syrjinnän poistamista. Valtakunnallisen neuvottelukunnan puheenjohtajana on kansanedustaja Tarja Filatov, joka myös osallistuu tapahtumaan.

Päiviin liittyen Keskustan seurakuntatalon aulassa (Isokatu 17) on esillä  Irmeli Huhtalan romaniaiheinen valokuvanäyttely.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä