Valtteri Helppikangas lähestyy maalia ja äiti Mervi Hälinen puolustaa. Mukana menossa myös pikkusisko Valpuri.

Sählypallo saa vauhtia

3.9.19

Yhä useammat seurakunnat edistävät liikkuvaa elämäntapaa. Kävimme katsomassa Liikuntalauantain tunnelmia Hintan seurakuntatalolla Oulussa.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Sählyn pelaaminen on mukavinta, sanoo Vihtori Helppikangas.

Kuusivuotias nappaa mailan ja etenee vikkelästi pallon kanssa. Pian hän on maalin edessä ja äiti Mervi Hälinen tekee parhaansa torjuakseen poikansa syötön.

Aikuisille ja lapsille suunnatut Liikuntalauantait ovat Oulujoen seurakunnan uusi tapa saada perheet viettämään yhteistä aikaa liikkumalla.

Elokuussa ensimmäisen kerran järjestetty tapahtuma käynnistyi Hintan seurakuntatalon pihalla tehdyllä aamujumpalla. Jumppaa seurasi pieni kävelyretki, jonka jälkeen jokainen valitsi paikalle tuoduista välineistä ja leluista itselleen mieluisan. Vihtorille valinta oli selvä.

– Vihtori on tykästynyt sählyyn seurakunnan järjestämässä perhesählyssä. Tänne oli helppo tulla, sanoo Mervi Hälinen.

 

Hintassa on hyvät puitteet

Kerran kuussa järjestettävät Liikuntalauantait ovat jatkoa muille Hintan seurakuntatalossa pidettäville liikuntatapahtumille. Tätä ennen on aloitettu jo perhesähly ja liikunnallinen iltaperhekahvila.

Tämänkaltaisen toiminnan järjestäminen on luontevaa liikunnallisille työntekijöille, toteaa Oulujoen seurakunnan lapsi- ja perhetyön sihteeri Anu Suomalainen. Hänen mukaansa se on myös hyvää vastapainoa seurakunnan muulle tarjonnalle.

– Seurakuntien lapsiperheille järjestämät tapahtumat ovat musiikki- ja askartelupainotteisia. Vapaamuotoiseen liikkumiseen on ehkä isienkin helpompi lähteä mukaan kuin vaikkapa askarteluun.

Hintan seurakuntatalosta löytyy vahvuus, jota harvassa seurakuntatalossa on: oma liikuntasali.

– Tässä vieressä on myös talvisin luistelukenttä ja hiihtolatu, joten puitteet ovat kunnossa, kehuu Suomalainen.

 

Liikunta kuuluu monen arkeen

Seurakunnan tarjoamassa liikunnassa on kyse siitä, että kirkko kohtaa ihmisiä siellä, missä he jo ovat, toteaa kirkon liikunta- ja urheilutyöstä vastaava asiantuntija Mikko Mäkelä.

Liikunnan harrastajien joukko on laaja.

– Suomalaisista 1,3 miljoonaa on urheilun piirissä, Mäkelä muistuttaa.

Mäkelän mukaan seurakuntien toimintaan on aina liittynyt liikuntaa, sillä se on arkinen osa esimerkiksi rippikouluja ja kehitysvammatyötä.

Toisaalta seurakuntalaisten ja työntekijöiden liikkuvaa elämäntapaa on pyritty tietoisesti edistämään Liikkuva seurakunta -toimintamallin avulla. Malliin kuuluvat esimerkiksi liikunta-agentit. He ovat seurakuntien työntekijöitä, joiden tehtävä on hoksauttaa erilaisista liikkumisen mahdollisuuksista.

Mäkelä muistuttaa liikunnan olevan yksi hyvä keino, jonka avulla ihminen voi tulla nähdyksi ja kuulluksi.

– Liikunta ehkäisee ulkopuolisuutta ja siten parissa tehtävä työ voidaan nähdä diakonisena työnä. Voisi sanoa, että sählykerho on kirkon ydintä, Mäkelä kiteyttää.

 

Erilaiset lajit tulevat tutuiksi

Lapsia kannustetaan osallistumaan Liikuntalauantaihin liikuntapassin avulla, mutta tavoitteena on tukea koko perheen hyvinvointia.

– Täällä on liikuntaa aikuisellekin. Kun vanhempi voi hyvin, koko perhe voi hyvin, muistuttaa nuorisotyönohjaaja Sanna Nissinen.

Tapahtumien toivotaan olevan myös kurkistus erilaisiin liikuntalajeihin. Lapsi- ja perhetyön sihteeri Tom Pajukangas toivottaa lajituntemusta omaavat vapaaehtoiset tervetulleeksi jakamaan osaamistaan.

– Myös urheiluseurat voisivat tulla esittäytymään. Täällä on hyvät puitteet vaikka suunnistuksen kokeilemiseen.

Liikuntalauantaita vietetään Hintassa seuraavan kerran 14. syyskuuta klo 9.30–12. Tarjolla on maksuton keittolounas.

Anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulujoen seurakunta