Kuva: Oululainen Matti Häkkinen on kuvannut Oulun tuomiokirkkoa kotinsa ikkunasta eri vuorokauden - ja vuodenaikoina.
Jumalanpalveluksia voi seurata myös Virtuaalikirkon kautta.

Suoraan kysyttynä: Taistelevatko kirkot herruudesta ilmatilassa?

27.9.19

Korkea rakentaminen puhuttaa Oulussa. Pitääkö asuinrakennusten jäädä tuomiokirkon tornia matalammiksi?


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Matti Häkkinen .

Näkemyseroja rakentamisen korkeudesta riittää Oulussa. Osa katsoo, että kaupungin elinvoimaisuus vaatii nykyistä korkeampia taloja ydinkeskustaan. Tästä poikkeavan kannanoton mukaan Oulun tuomiokirkon torni ei saa jäädä tornitalojen peittämäksi.

Suomen korkeimpien rakennusten joukkoon kuuluu useita kirkkoja, kuten Mikael Agricolan kirkko Helsingissä ja Turun tuomiokirkko. Korkeat tornit olivat entisaikaan kirkonrakentajien ylpeydenaiheita. Rakennus­tekniikan kehittyessä Eurooppaan alkoi kohota toinen toistaan korkeampia katedraaleja.

Kirkon yliarkkitehti Kristiina Koskiaho, uusia kirkkoja rakennetaan nykyisin harvakseltaan. Kun kirkon rakentamiseen ryhdytään, nouseeko suunnittelussa esille perinne kirkon tornien silhueteista, jotka näkyvät kauas korkeina huippuina?

– Kun rakennetaan, rakennetaan sekä matalia että korkeita kirkkoja. Taivaisiin kurkotteleminen – se, että rakennus olisi näyttävä ulospäin – ei ole rakentamisen ydinasia. Tärkeämpää on tilan toimivuus. Ilmatilan jonkinlaisesta herruudesta kirkot eivät taistele.

– En myöskään usko, että korkeat huoltoasemien tornit tai hotellipilvenpiirtäjät kävisivät kirkon kanssa kädenvääntöä siitä, mikä rakennus ylettyy korkeimmalle. En helposti näe siinä vertauskuvauksellisuutta sille, että markkinavoimat ottaisivat nyt voittoa henkisistä arvoista. Taivaisiin kurkottelevat mainostornit kertovat elintason noususta ja rakennustekniikan kehittymisestä. Korkea rakentaminen on nyt teknisesti mahdollista, siksi sitä tehdään.

Voiko matala rakennus korkean tavoin synnyttää pyhyyden kokemuksia?

– Kallioon louhittu Temppeliaukion kirkko Helsingissä on suosittu kirkko ja meillä on muitakin kirkkoja, jotka eivät nouse korkealle. Tiedän, että monelle arkkitehdille on ammatillinen haaste suunnitella kirkko, jossa on rajoitteita, esimerkiksi mahdottomuus johdatella tilan korkeudella ajatuksia ylös korkeuteen, kohti Jumalaa.

=> Mitä mieltä sinä olet aiheesta? Kommentoi täällä.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Oulun tuomiokirkkoseurakunta