Toimettomuus on taitolaji

18.9.19

Kun laitat kahvin tippumaan, istahdatko odottamaan juoman valmistumista? Vai riennätkö tekemään sillä välin jotain? Jos pastori Päivi Jussilaa on uskominen, kahvin lorotusta suodattimen läpi kannattaa odottamalla odottaa. Se on nimittäin yksi keino, jolla voi edistää joutilaisuutta. Tilaa, jossa ei tee oikein mitään


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Pixabay .

Tuiran seurakunnassa työskentelevä Päivi Jussila on pohtinut joutilaisuutta paljon viime aikoina. Jopa niin, että päätti ottaa sen yhdeksi keskustelunaiheeksi ensi viikolla käynnistyvään Elämänviisauden kerhoonsa.
Joutilaisuus on aliarvostettua, hän miettii, ainakin sen tuomiin etuihin nähden. Joutilaisuus auttaa erottamaan merkitykselliset asiat ja synnyttää uusia ideoita.

– Todellinen kehitys tapahtuu usein lepovaiheessa. Joutilaisuus edesauttaa esimerkiksi uusien ideoiden syntymistä, Jussila sanoo.
Jussila viittaa yli 2 000 vuotta sitten vaikuttaneeseen roomalaiseen filosofiin, Ciceroon. Tämä totesi, ettei suuria saada aikaan ruumiinvoimilla ja nopeudella, vaan ymmärtäväisyydellä ja harkinnalla.
– Joskus on hyvä vain seurata asioita ja olla käyttämättä liikaa pakkoa. Luottaa siihen, että asiat hoituvat.

Merkitykselliset asiat kirkastuvat

Ajatus siitä, että jotain vain jättäisi tekemättä, voi kuulostaa suorastaan anarkistiselta.
Maassamme on aina arvostettu ahkeruutta. Työpaikalla ihminen, joka ei näytä tekevän mitään, kerää helposti närkästystä. Aikanaan kova työnteko oli välttämätöntä pelkästään hengissä selviämisen vuoksi. Tänä päivänä hengissä pysyy vähemmälläkin, mutta silti touhukkuutta arvostetaan kaikissa ikäryhmissä.

– Osa eläkeläisistäkin täyttää päivänsä pakonomaisesti. Jos meillä on mahdollisuus valita, voisimmeko vain luottaa siihen, että joutilaisuus tekeekin työtä meidän eteemme?
Päivi Jussila ajattelee, että joutilaisuuden avulla ihminen pystyy paremmin erottamaan, mikä on merkityksellistä ja mikä ei. Samalla tekemiseen tulee rentoutta ja siitä voikin tulla näin aikaisempaa tuottavampaa.
– Itse ajattelen, että omassa työssäni joutilaisuudella on arvoa. Se vaikuttaa siihen, kuinka kohtaan toisen ihmisen ja keskityn juuri häneen.

Pienillä konsteilla eteenpäin

Entä voiko joutilaisuus mennä liian pitkälle?
– Jos meidän kanssamme vuorovaikutuksessa olevat ihmiset joutuvat joutilaisuudestamme kärsimään, niin silloin voi. Toisaalta on vaikea ajatella täysin joutilasta ihmistä. Meistä jokaisen on tehtävä jotain leipämme eteen.

Joutilaisuuden edistämiseen on joitakin keinoja. Ensin voi harjoitella yhden asian tekemistä kerrallaan, seurata vaikka sen kahvin tippumista. Kellon orjuudesta irrottautumistakin kannattaa treenata silloin kun se on mahdollista.
– Jos ajankulun voi jättää huomiotta, se auttaa joutilaisuuden tilaan pääsemisessä. Hän, jolla on lahjoja sohvalla makoilemiseen, voi pötkötellä antaumuksella.
Aika auttaa monissa asioissa. Jussilan mukaan joutilaisuuden merkityksen sisäistäminen on yksi niistä. Iän myötä ihminen kun alkaa arvostaa selkeyttä. Keskittymistä asioihin, joilla on merkitystä.

Kaikille avoin Elämänviisauden kerho käynnistyy Caritas-Kodissa 25.9. klo 14–15. Ensimmäisellä kerralla pohditaan joutilaisuutta, muissa kokoontumisissa aiheina ovat hitaus ja yksinolo. Oulun seurakunnilta on tulossa kyseisiä aiheita käsittelevä podcast, joka julkaistaan seurakuntien verkkosivuilla.

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta